Societat

La pluja descalça un edifici a Blanes i desallotgen 36 veïns

El bloc de pisos afectat està situat al carrer Joaquim Ruyra, i una de les seves parets mestres es va esfondrar deu centímetres

Els veïns van passar la nit de dimecres a l'hotel Costa Brava, i no saben quan podran tornar a casa

Tot i els treballs, els veïns encara no poden tornar a casa

Un total de 36 veïns de dos edificis contigus de Blanes van ser desallotjats ahir perquè la pluja havia descalçat un dels dos blocs (el número 54 del carrer Joaquim Ruyra). Com que els del número 52 comparteixen la mateixa entrada, l'Ajuntament va decidir ahir a la tarda que també fossin desallotjats, ja que en un hipotètic esfondrament els veïns del número 52 quedarien aïllats i no podrien entrar ni sortir de casa malgrat que l'edifici està en bones condicions.

Pel que fa al primer edifici, el desallotjament es va fer dimecres a la nit, després que les pluges descalcessin deu centímetres una de les parets mestres. L'Ajuntament va decidir fer sortir tothom fins avaluar els danys a l'estructura, i els tècnics municipals van treballar contra rellotge per apuntalar l'edifici.

A l'hotel Costa Brava

Dels 21 veïns desallotjats inicialment, tretze van passar la nit a l'hotel Costa Brava i la resta, en cases de familiars. Tot i els treballs que es van fer al llarg del dia, els veïns no van poder tornar encara a casa –només van poder endur-se allò més necessari–, ni tampoc ho van poder fer ahir a la nit.

L'edifici afectat és molt vell i no té llosa de fonament. Sota l'asfalt hi ha dues caixes per on passa l'aigua de la riera, separades per un mur. Una de les caixes –la més propera a la façana– es va esquerdar, i l'aigua va anar descalçant la vorera, la claveguera i una paret mestra de l'edifici, que es va descalçar deu centímetres. Això va provocar un lleu esfondrament del sòl que va causar esquerdes a la paret i al terra del primer pis. Els veïns ja van alertar la policia dilluns, però en principi no va semblar que calgués fer-hi cap intervenció immediata. Després de desviar l'aigua de la riera perquè l'aigua passés només per la caixa més allunyada de l'edifici, es va aixecar la part de la vorera afectada i es va treballar per buidar i assecar el forat, ja que a més, la claveguera s'havia trencat. També es va tallar el gas per precaució.

Ahir el principal temor de l'alcalde era que tornés a ploure com diumenge i que la pluja continués descalçant l'edifici. “Tenim un problema greu”, va afirmar. Per això, ahir mateix es va reunir amb el conseller Recoder perquè mobilitzés l'ACA.

Els veïns, entre les crítiques i l'agraïment

Els danys per les pluges a Lloret de Mar es van limitar –comparat amb Blanes era poca cosa– a uns degoters detectats al teatre, que és nou de trinca, i a l'ensorrament de dos murs de contenció de la urbanització Lloret Residencial. En el cas del teatre, el problema va ser que l'aigua va entrar per sota d'una porta i es va filtrar fins a les sales que hi havia al pis inferior. La caiguda dels dos murs –als carrers Rafael Alberti i Platja d'Aro– no va causar cap dany personal. Un era en una finca contigua a una riera.

Una de les veïnes,

recollint les seves pertinences
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.