Comunicació

Continuen ‘Sota terra'

El programa de TV3 es troba immers en el rodatge dels nous capítols que continuaran investigant la història del país a través de les restes arqueològiques

Les previsions són enllestir
la segona temporada a Roses a finals
del mes vinent

L'equip de Sota Terra, el programa d'arqueologia de TV3 i Batabat que es va estrenar la temporada passada, està gravant aquests dies la segona temporada. El rodatge els ha portat a la capital de la Noguera, a Balaguer, amb la intenció d'esbrinar si aquesta va ser una de les ciutats àrabs més grans de la marca superior. Segons l'arqueòleg Eudald Carbonell, el director científic del programa, la muralla que envoltava Balaguer en el segle XI podia tenir unes 25 hectàrees i dins dels marges hi viurien entre 8.000 i 10.000 habitants. L'equip, amb Fermí Fernàndez, Carbonell i els mateixos arqueòlegs que van participar en la primera entrega, tenen només tres dies per ratificar les seves teories i descobrir com vivien els sarraïns a Catalunya.

El director de Sota Terra, Josep M. Andrés Aranya, incideix en la idea que tenim la història sota els peus. “La història no és només als documents escrits, a través de les restes arqueològiques es pot contrastar el que diuen els documents, i aquestes restes, la majoria de les vegades, els ratifiquen, però a vegades diuen que no.”

Tot el territori

Abans de Balaguer, el rodatge de la segona temporada de Sota Terra ja ha portat l'equip a poblacions com Cabrera de Mar, l'Ametlla de Mar, Guimerà, Miravet, Caldes de Montbui i Oristà, i pròximament els durà al Brull, Tàrrega, Isona, Moià, Barcelona i Roses. La intenció: explicar de manera divulgativa la història de Catalunya a través de l'arqueologia i fer-ho abastant tot el territori i reflectint-ne també la riquesa dialectal. Per localitzar els enclavaments on es poden trobar restes, abans d'iniciar el rodatge, l'equip fa un treball de recerca previ de cinc mesos. Dels 23 enclavaments localitzats inicialment, han sortit els 13 que formaran part d'aquesta segona temporada de la sèrie. Els capítols, tot i que no seguiran un ordre cronològic, abraçaran totes les èpoques, i així, en aquesta temporada, a Sota Terra, els espectadors sentiran a parlar d'històries de dinosaures, de romans, de templers, de la guerra del Francès o de la Revolució Industrial.

El repte serà una altra vegada acostar de manera entretinguda l'arqueologia i la història al gran públic. Asseguren que, la primera temporada, Sota Terra va aconseguir interessar tant nens com persones grans. “Volem despertar la curiositat de les persones que ho mirin i, per fer-ho, hem après a parlar de manera natural, sense utilitzar noms científics i repetint conceptes com poden ser estrat o
roca mare”, explica Eudald Carbonell. Fermí
Fernàndez mantindrà el rol de presentador.

Està previst acabar de rodar la segona temporada a Roses a finals del
mes vinent i estarà en
antena a partir de la propera temporada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.