Infraestructures

Alt Penedès

Vilafranca porta Adif als tribunals pels sorolls i les vibracions que fan els trens

L'alcalde ho complirà ara, nou mesos després que li ho demanés el ple, perquè ha “acabat la paciència”

Espera “sentit ètic” del nou govern estatal

El ple de Vilafranca del Penedès va llançar l'octubre de 2010, amb el suport unànime de totes les forces polítiques, un ultimàtum a l'ens gestor de les infraestructures ferroviàries, Adif, perquè complís amb la normativa vigent de sorolls i vibracions després de viure durant tres anys els efectes dels TAV. En el moment de complir-se el termini per portar Adif als tribunals, l'alcalde, Pere Regull (CiU), va frenar l'acció perquè preferia “un bon acord a una mala sentència”, però ara, al cap de nou mesos, ha decidit emprendre el camí dels tribunals “després d'exhaurir-se tots els límits de la paciència. Ara calen gestos de força”, diu.

Regull va comunicar dilluns la decisió als veïns, i ahir va fer públic als mitjans que interposarà un contenciós administratiu contra l'ens, “amb el consens dels altres partits, per no complir amb la normativa de soroll i vibracions i no fer bé els acabaments de l'obra”. L'alcalde va justificar que si ha esperat tant a prendre la decisió ha estat perquè era “optimista” que Adif s'assegués a negociar i tanqués el conflicte. Regull va explicar que un dels principals problemes que té Vilafranca és el soroll, 13 decibels per sobre del límit que preveu la normativa al tram descobert i les vibracions que, encara “excessives”, tenen els veïns del tram que es va fer subterrani. Regull fa uns dos anys que pressiona Adif, sense èxit, perquè accepti part del cost que suposarà cobrir el tram més problemàtic, que costarà 10 milions, i a canvi pagar gradualment el deute que té Vilafranca amb Adif per les obres: 21,5 segons Vilafranca, i 29 segons Adif. Regull va negar ahir que la decisió de portar ara als tribunals l'ens es pugui considerar “electoralista”, malgrat que ho faci ara en campanya electoral i que confia que el nou govern de l'Estat “prengui consciencia del problema i actuï amb sentit ètic” per negociar una sortida i no haver d'arribar a judici.

LA FRASE

Anar a judici no vol dir deixar de negociar. Espero poder arribar a un bon acord en els mesos vinents
Pere Regull
Alcalde de Vilafranca del Penedès (CiU)

Volen que desratitzin els vorals

El batlle va informar també ahir que el consistori enviarà “un requeriment a Adif perquè en el termini de 20 dies netegi, desbrossi i desratitzi la llosa de cobertura i els voltants de les vies, “que presenta un estat d'abandó deplorable”. Si en aquests 20 dies Adif no ho fa, l'Ajuntament netejarà i girarà la despesa a l'ens ferroviari. La petició de netejar els vorals ja era inclosa en l'acord del ple de l'octubre del 2010. Durant aquest temps, les males herbes han crescut i els veïns han alertat de la presència de rates. L'Ajuntament fa tres anys que no pot accedir a les zones cobertes per la falta d'acord.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.