Societat

Primera exhumació pel cas dels nens robats a Barcelona

La fiscalia ordena desenterrar les restes d'un nadó nascut el 1982, amb el consentiment de la mare

Els forenses intentaran extreure'n l'ADN per aclarir si coincideix amb el de la progenitora

La fiscalia de Barcelona ha ordenat l'exhumació d'un nadó que va néixer el 1982 en una clínica madrilenya i que va ser enterrat aquell mateix any en un cementiri de la capital catalana. Aquest és el primer cas a l'Estat espanyol en què el ministeri fiscal acorda desenterrar les restes d'un menor en el marc de la investigació del cas dels nens robats perquè té el consentiment de la família, sinó ho hauria d'aprovar un jutge. L'objectiu és esbrinar si l'ADN de les restes d'aquest nadó coincideix, o no, amb el de la seva família.

Aquest cas de suposada detenció il·legal d'un nadó per donar-lo en adopció simulant la seva mort –irregularitats atribuïdes a distints hospitals de l'Estat espanyol entre el 1950 i els anys vuitanta– va ser denunciat a Madrid. El fiscal en cap de l'Audiència de Madrid, Eduardo Esteban, va sol·licitar al fiscal de Barcelona encarregat d'aquesta investigació a la demarcació, Miguel Ángel Aguilar, que organitzés el desenterrament d'aquest menor nascut i enterrat fa 30 anys. Aguilar ho acaba d'ordenar, i per preservar la intimitat de la família no s'ha desvetllat ni el cementiri ni la data d'aquests treballs. Només s'ha confirmat que serà abans d'acabar l'any.

A la comitiva, presidida pel fiscal, hi haurà un metge forense de l'Institut
de Medicina Legal de
Catalunya, que haurà de
recollir mostres de les restes del nadó; agents de
la Guàrdia Civil, que ha
interrogat gran part dels denunciants; un funcionari judicial que prendrà
acta del que s'hi realitzi, i
la mare, que actualment viu a l'estranger.

Una prova difícil

El material, com ara ossos, que pugui recollir el forense serà enviat a l'Instituto Nacional de Toxicología perquè n'extregui, si
és possible, l'ADN i faci
la comparativa genètica amb el que té la seva mare, que sospita que li van prendre el nadó. Així ho fixa el protocol estipulat pel Ministeri de Justícia en la investigació dels nens robats, impulsada per l'associació d'afectats per adopcions irregulars Anadir.

Un expert forense consultat afirma que és més fàcil extreure l'ADN a restes orgàniques que no pas a òssies,i que en aquest cas d'un cos enterrat fa 30 anys dubta que se li'n pugui extreure. La matèria orgànica d'un cadàver desapareix en cinc anys. Podria haver la sorpresa –indica el forense– que els efectes naturals hagin momificat el cos, depèn on hagi estat enterrat. La dificultat per obtenir proves genètiques ha fet arxivar força denúncies a Madrid. A Barcelona i a la seva demarcació, la fiscalia investiga un centenar de casos. Per ara, s'ha pres declaració als afectats, i s'ha requerit l'historial de 92
suposats nens robats en una desena d'hospitals.

LA XIFRA

140
casos de nens robats s'investiguen a Catalunya. A Madrid, s'han arxivat 60 dels 849 casos de l'Estat.

LA DATA

2011
A final d'aquest any
és previst que es realitzi l'exhumació del cadàver del nadó en un cementiri de Barcelona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.