Salut

SALUT

Els canvis a les urgències no han afectat els hospitals

Els centres hospitalaris de Blanes, Salt i Campdevànol atenen un nombre de casos semblant al de l'any passat malgrat el tancament, a les nits, d'alguns centres de primària del Ripollès i la Selva

L'activitat d'urgències nocturnes als hospitals comarcals de Campdevànol, Salt i Blanes és la pròpia d'aquesta època i no ha experimentat cap increment destacable com a conseqüència del tancaments, a les nits, d'alguns centres d'atenció primària a les comarques respectives. En el pla de remodelació de l'assistència continuada, la Selva marítima va ser, juntament amb Platja d'Aro, l'última a fer efectius els tancaments dels CAP, i també on es van deixar sentir més veus de protesta, que en alguns casos encara continuen.

No obstant això, a l'hospital comarcal de la Selva pràcticament no s'ha notat un augment de l'activitat. Les retallades han fet que el centre, que depèn de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, vagi més escanyat que mai, però no s'hi han detectat més urgències, segons ha explicat el director de planificació de la corporació, Xavier Conill. Arran dels canvis, el servei d'urgències de l'hospital de Blanes es va reforçar amb un metge més per tal de poder dur a terme l'atenció a domicili. I durant els mes d'octubre es van fer 1,4 atencions a domicili per nit.

Quant a la Selva interior, fonts dels serveis de Salut a Girona han indicat que el CAP de Santa Coloma –el centre que concentra l'atenció continuada en aquesta zona– va atendre, també a l'octubre, 13,4 visites a la nit, una quantitat que, segons les mateixes fonts, és perfectament assumible pel dispositiu. El Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt tampoc no ha experimentat, en aquest sentit, un augment de la demanda, si bé a Salut s'adverteix que es necessita més marge de temps per fer balanç. Al Ripollès, el servei d'emergències mèdiques (SEM) va atendre, al mateix mes d'octubre, 3,4 trucades cada nit. Unes dades, aquestes, que segons Salut, posen en relleu l'escassa demanda d'urgències que hi ha a les nits i, per tant, l'efectivitat de les mesures que s'han pres. Una altra dada que destaca Salut és que, des del mes d'agost, moment en què es va reprendre la reordenació de les urgències a Bàscara i Besalú, fins ara, s'han registrat únicament tres queixes d'usuaris.

LA XIFRA

3
usuaris
han presentat una queixa formal a Salut des que a l'agost es va reprendre la reordenació de les urgències.

LA DATA

2005
És l'any
en què es van iniciar els canvis en l'atenció continuada a la demarcació. Es va completar el mes passat.

94 milions de pressupost i 1.600 empleats

Dels 94 milions de pressupost de la Corporació, un 10% provenen de mútues, tant estatals com estrangeres, a causa de l'afluència de turistes a l'estiu. La corporació té 1.600 treballadors.

La Corporació evita fer públics els salaris dels directors

Una de les dades que demanaven insistentment les plataformes contra les retallades eren els sous dels càrrecs de direcció de la Corporació, però l'ens manté que no són dades públiques. La gerència de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva l'ocupa Núria Constans, i la direcció de planificació va a càrrec de Xavier Conill, la direcció de l'àrea assistencial, també de Constans, i l'àrea de recursos, d'Antoni Estrada. Per sobre de la direcció de la Corporació hi ha un consell rector format pel Consorci Sanitari de la Selva, i els ajuntaments de Blanes, Calella i Lloret de Mar. Els càrrecs del consell rector, segons fonts de la corporació, no són remunerats. El fet que s'hagin tancat sales d'operació a les tardes ha fet augmentar les llistes d'espera per pròtesis de genoll i cataractes. En el primer dels casos, l'espera és d'un any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.