Política

Duran apel·la a la dignitat nacional perquè CiU quedi primera a Catalunya

La federació es conjura per completar el cicle de les eleccions municipals i les catalanes

Mas fa una crida a reforçar, el 20-N, “un govern que necessita ajuda”

CiU està convençuda que en la primera meitat de la campanya electoral ha escurçat distàncies amb el PSC, fins al punt que veu la victòria a l'abast. En el seu míting central a Reus, Josep Antoni Duran i Lleida va proclamar que és “possible” que la federació guanyi a Catalunya i va fer una crida a la “dignitat nacional” perquè els catalanistes d'arreu concentrin el seu vot en la federació.

El PSC guanya les eleccions espanyoles des de fa tres dècades, però d'ençà de la victòria d'Artur Mas els nacionalistes no donen res per impossible. La plana major i els directius de CiU van embolcallar ahir Duran en un acte de marcat caràcter municipalista en què el candidat va agafar el testimoni de les municipals per intentar completar el cicle electoral. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el de Reus, Carles Pellicer, es van erigir en exemple que CiU es podria imposar en feus socialistes que semblaven impenetrables. El míting es va convertir en un aquelarre multitudinari per formular un conjur: que Duran es contagiï de l'èxit dels comicis del maig i les catalanes de fa un any.

A les terres tarragonines, la federació hi concentra esforços per assegurar un segon diputat. És la segona vegada que Duran hi baixa en campanya i la setmana vinent repetirà. A Girona i a Barcelona, li balla el tercer i el novè escó. Per salvar-los, CiU insisteix a demanar el vot per reforçar la Generalitat. Ahir ho feia el mateix president. Mas va assenyalar que apostar per Duran és apuntalar “un govern que necessita ajuda”. Per contra, va advertir que si la federació queda debilitada per la majoria absoluta del PP, no només se'n ressentirà la formació, sinó tot el país. “Que Déu ens agafi confessats. Haurem begut oli; passarem temps molt difícils. La història ens ho demostra”, va alertar. Duran va insistir a demanar el suport de l'electorat del PSC en préstec, i va prometre que no se n'oblidarà quan arribi a Madrid: “Ens recordarem que tenim vots que no són nostres.”

LES FRASES

Per dignitat nacional hem de fer possible aquesta victòria
Josep A. Duran i Lleida
CANDIDAT DE CIU
Tothom que voti CiU no vota només una persona, està votant a favor d'un govern que necessita ajuda
Artur Mas
PRESIDENT DE CIU
Hem d'acabar d'arrodonir els resultats de les eleccions al Parlament
Jordi Pujol
expresident de la generalitat

Contra la “demagògia” per les retallades

CiU preveu que el PSC intensifiqui aquesta setmana la seva ofensiva contra les retallades en Salut. Demà i dimecres, a més, el sindicat de Metges de Catalunya ha convocat una vaga per reclamar que el pressupost en sanitat torni al nivell de 2010. De manera que el debat electoral s'escalfarà, previsiblement, en la tisorada. Josep Antoni Duran i Lleida va remarcar ahir que el seu “principal adversari” és la “demagògia”. El candidat de CiU va ser especialment contundent amb Carme Chacón, que va acusar d'haver “mentit”: ha difós dades errònies i ha utilitzat amb fins electorals “allò més preuat”, que és “el valor de la vida de les persones”, relacionant amb les retallades la defunció d'una pacient de l'hospital de Sant Pau. Duran va reiterar que si Artur Mas ha de rebaixar la despesa és pel forat que ha deixat el tripartit a les arques de la Generalitat. “Ningú no està en condicions de donar-nos lliçons de polítiques socials”, va rematar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.