Societat

seguretat

La UE obliga els fabricants de tabac a reduir el risc d'incendi dels cigarrets

Dijous entra en vigor la nova normativa de productes de tendència reduïda a la ignició

Les normes van ser consensuades el 2008 amb el sector afectat

Tots els cigarrets que es venguin a la Unió Europea a partir de dijous hauran d'estar fabricats seguint la nova normativa de seguretat per a la reducció del risc d'incendis. Els fabricants hauran de demostrar en concret que els seus productes tenen una tendència reduïda a la ignició (TRI), és a dir, que s'apaguen sols pocs segons després que el seu consumidor els hagi deixat de vigilar.

Les normes TRI van ser consensuades el 2008 per la Comissió Europea, les indústries del tabac i el paper per a tabac, i les organitzacions no governamentals del sector amb l'objectiu de reduir el nombre d'incendis que es provoquen a Europa a causa dels cigarrets.

La Unió Europea calcula que cada any s'inicien a Europa més de 30.000 incendis relacionats amb els cigarrets, amb un balanç d'un miler de morts i 4.000 ferits, a banda de les pèrdues materials. L'experiència portada a terme a Finlàndia amb els cigarrets TRI indica que aquestes normes de seguretat poden reduir en un 40% el nombre d'incendis i víctimes; és a dir, 500 morts menys a Europa cada any.

Bona part dels fabricants de cigarrets ja han adaptat els seus productes a la normativa TRI. La normativa entrarà en vigor dijous després de la seva publicació oficial, i el seu compliment haurà de ser supervisat pels països membres.

John Dalli, comissari de la UE responsable de Salut i Política de Consumidors, va recordar ahir que “els cigarrets segurs no existeixen i el més segur és no fumar”. No obstant això, “per si algú decideix fumar, les noves normes obliguen les empreses a fabricar cigarrets de baixa tendència a la ignició per tal de protegir centenars de ciutadans dels riscos d'incendi”, indica Dalli.

LA XIFRA

500
morts a l'any es podran evitar a Europa amb la nova normativa sobre cigarrets de tendència reduïda a la ignició.

Dos anells en el paper ofeguen el possible foc

Els cigarrets de tendència reduïda a la ignició (TRI) incorporen una modificació en la fabricació del paper amb la inserció de dos anells d'un paper més gruixut en dos punts del cigarret. Amb aquest disseny, quan es deixa el cigarret sense vigilància, el foc que crema el tabac s'apaga quan arriba a un dels anells, ja que redueixen l'entrada d'aire i, per tant, d'oxigen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.