Salut

Els farmacèutics es manifesten per primer cop al carrer

Més de 600 farmàcies estan a un pas de tancar per les rebaixes de preus dels fàrmacs i el retard en el pagament

La imatge d'una manifestació de farmacèutics a la plaça de Sant Jaume, de Barcelona, hauria estat insòlita fa pocs anys, però, amb la crisi i les retallades, aquest col·lectiu també veu perillar el futur i ahir uns 500 professionals van sortir al carrer per protestar. Els farmacèutics titulars d'oficines de farmàcia denuncien que les successives rebaixes de preus dels medicaments que ha decretat el govern estatal (un total de 21 rebaixes des del 1998) han fet minvar el seus ingressos fins al punt que actualment 40 farmàcies catalanes estan en concurs de creditors i unes 600 es troben a un pas de tancar –la majoria adquirides en els últims anys–. La situació ja ha suposat l'acomiadament de 2.000 empleats.

Retard de 105 dies

A les successives rebaixes dels preus dels fàrmacs, que han implicat una reducció dels marges d'un 73,6%, s'hi ha afegit darrerament el retard en el pagament de les factures del Departament de Salut. “Cobrem amb un retard d'entre 80 i 105 dies”, explicava ahir Guillermo Chacón. “Estem fent de banc de la Generalitat, perquè nosaltres hem de pagar als nostres proveïdors en 20 dies”, va lamentar Chacón.

La falta de liquiditat implica un risc real de desproveïment que afectaria els usuaris, ja que els farmacèutics no poden comprar els fàrmacs més cars ni acumular gaire estoc. “Amb la venda d'una capsa de paracetamol, guanyem menys que un quiosquer amb un paquet de xiclets”, denunciava ahir una farmacèutica.

Les negociacions entre l'ICS i els sindicats no avancen

Falta només un mes i mig per acabar l'any i la direcció de l'ICS encara no ha arribat a cap acord amb els sindicats pel que fa a la seva intenció de reduir una part dels complements que cobra la plantilla i així poder tancar l'exercici amb els deures fets. La darrera proposta que l'ICS va lliurar dilluns a CCOO, UGT, CATAC-CTS i SATS –Metges de Catalunya es va despenjar de les darreres reunions i va convocar la vaga– tampoc no satisfà els sindicats. Les organitzacions consideren que el document no ofereix prou garanties, tant pel que fa al compromís de no acomiadar interins durant el 2012, com a les condicions de devolució de l'import que es vol retallar dels complements salarials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.