Societat

Un jutge investiga tres alts comandaments dels Mossos

Informe

Els càrrecs de la policia catalana van mantenir converses telefòniques durant un any amb un confident imputat mentre l'investigaven

Se sospita que podrien haver-li informat de les actuacions judicials

Es reactiva la investigació sobre un grup de narcotraficants amb agents dels Mossos i la Guàrdia Civil implicats, a més del director d'Anàlisi de l'Oficina Antifrau imputat. El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, acaba de rebre un informe que va encarregar a la mateixa policia catalana perquè identifiqués si hi havia telèfons de membres del cos en un llistat de trucades que va rebre i va fer Manuel Gutiérrez Carbajo, imputat com a líder d'aquesta xarxa de traficants i fins ara confident de distints cossos policials. El resultat de la divisió d'afers interns és clara: el confident, ara sota sospita, va parlar assíduament amb alts càrrecs dels Mossos, quan aquests l'estaven investigant per ordres del magistrat Aguirre.

Aquest cas es remunta al 22 de juny del 2009, quan el jutge va fer investigar als Mossos una operació de tràfic de drogues, amb els telèfons de certs narcotraficants intervinguts, com la de Juan Miguel Bono, lloctinent de Gutiérrez Carbajo, i que va ser empresonat per una compravenda de cocaïna, amb la qual es va iniciar aquest cas, i que va resultar ser un engany d'una banda a una altra. L'informe telefònic constata que durant un any, entre el 19 d'agost del 2009 i el 12 de juliol del 2010, Gutiérrez Carbajo truca i és trucat per tres càrrecs policials, que eren de la mateixa unitat dels Mossos que va assumir la investigació judicial sobre ell, a banda d'altres agents. En l'informe, també s'identifica el periodista Carles Quílez, nomenat director d'Anàlisi de l'Oficina d'Antifrau el 30 de setembre del 2009 i imputat el gener passat en aquesta causa per un suposat delicte de suborn (en haver rebut una moto de regal de Carbajo) i de revelació de secrets. A partir del 2010, Quílez truca a Gutiérrez Carbajo a un altre número de telèfon mòbil. Tots dos es van declarar antics amics , al jutjat.

Dels policies, Carbajo manté converses amb el subcap de la comissaria general d'investigació criminal, el comissari Josep Lluís Trapero; el subinspector Antoni Salleras, cap de la unitat encarregada d'investigar-lo, i imputat el maig passat per suposadament haver protegit aquest grup de narcotraficants enfront de l'altra banda, i Josep Monteys, inspector en cap de la divisió d'investigació criminal de Girona, que fa un any i escaig estava en la divisió de Barcelona, com a segon de Trapero. Salleras, com a imputat, ja va declarar al jutjat que Gutiérrez Carbajo era un “col·laborador” i havia anat a dinar amb ell. Fonts del Departament d'Interior van assegurar ahir que va ser el mateix cos dels Mossos qui va alertar al jutge que parlaven amb aquest col·laborador, i que no hi ha res de nou.

Els advocats Alex Zaragüeta i Sonia Reina, que exerceixen l'acusació popular en nom del sindicat dretà Manos Limpias, estudien la nova informació rebuda des del jutjat per decidir si demanen que s'aclareixin les trucades. El jutge Aguirre va reclamar totes les trucades intervingudes, el maig passat, en manifestar que només li transcrivien converses insubstancials.

22.06.09
S'inicia una investigació
sobre drogues i el jutge l'encarrega als Mossos. Policies i alguns sospitosos es truquen.

Coneguts en el cas dels prostíbuls

La unitat de l'inspector Antoni Salleras va ser creada per investigar un cas de prostitució il·legal relacionat amb els bordells Rivera i Saratoga de Castelldefels, en els quals es va destapar una corrupció de caps de la Policía Nacional. La titular del jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona va fer tancar els dos prostíbuls el 6 març del 2009, mesura que continua vigent.

En aquesta investigació, Manuel Gutiérrez Carbajo va ser un testimoni clau per desemmascarar alguns dels implicats. Davant aquesta coincidència, es podria pensar que els alts càrrecs dels Mossos trucaven a Gutiérrez Carbajo per tractar sobre el cas dels prostíbuls. A més, tot i el munt de trucades que es van fer, inicialment, no hi ha cap conversa enregistrada. Tanmateix, segons fonts judicials, el cas dels prostíbuls, ja estava gairebé tancat i amb els principals inculpats detinguts o empresonats, quan el titular del jutjat número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, va demanar als Mossos investigar una compravenda de droga, en què dos dels sospitosos parlaven amb Gutiérrez Carbajo, de qui el jutge va deduir més endavant que n'era el cap . Qui va decidir que la unitat de Salleras investigués Gutiérrez Carbajo? És una del munt de preguntes per aclarir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.