Sense - El Punt

Zapatero rep ja Rajoy per iniciar el relleu de poder

El president en funcions se cita amb l'electe a la Moncloa per sorpresa

La investidura s'agilitza i serà del 13 al 20

La Moncloa es va obrir ahir per primer cop al seu futur inquilí i president electe, Mariano Rajoy. Després de la primera reunió per al traspàs de poders entre l'equip del president en funcions que comanda el ministre Ramón Jáuregui i la comissió popular que encapçala Soraya Sáenz de Santamaría al matí, el mateix José Luis Rodríguez Zapatero convocava d'urgència i per sorpresa Rajoy a una reunió de dues hores. Segons fonts de la Moncloa i del PP, la cita va permetre repassar l'agenda econòmica per agilitzar el traspàs i, de pas, segellar que en aquest interinatge Zapatero i Rajoy pactin la postura espanyola a cimeres com el Consell Europeu que el 9 de desembre tindrà lloc a Brussel·les.

Les tensions de la crisi del deute a la UE, que van portat l'Estat espanyol a pagar dilluns –amb els mercats segurs, ja que qui governarà serà Rajoy– l'interès més car des del 1993 per col·locar lletres a tres mesos, estan forçant el PSOE i el PP a precipitar el relleu a La Moncloa. Que Zapatero convoqués ahir Rajoy 72 hores després de la cita amb les urnes per abordar el traspàs de poders en persona és una mostra de la gravetat de la situació, perquè José María Aznar va esperar onze dies abans de citar Zapatero per al traspàs del 2000.

Abans del careig d'ahir, les delegacions del govern en funcions i del futur president electe van començar a traçar ja el traspàs de poders de cada ministeri que arribarà després de la investidura. A més de Jáuregui, per part de l'actual govern hi participen el director del gabinet de Presidència, José Enrique Serrano, i el secretari d'Estat d'Afers Constitucionals i Parlamentaris, José Luis de Francisco. En la delegació popular, a Sáenz de Santamaría l'acompanyen el secretari del grup popular, el català José Luis Ayllón i el cervell econòmic Álvaro Nadal.

Segons la Moncloa, Zapatero té el compromís d'informar Rajoy sobre la “gestió ordinària” del govern estatal en aquest interregne. D'acord amb l'article 21 de la llei del govern, l'executiu en funcions “limitarà la seva gestió al despatx ordinari dels assumptes públics” i s'abstindrà d'adoptar altres mesures “tret de casos d'urgència degudament acreditats o per raons d'interès general”. La formació del govern es podria avançar a la setmana de la investidura, entre els dies 13 i 20 de desembre.

El líder del PP dispara els rumors citant-se amb Rato

Ni la condició de president electe pertorba la manera de fer de Mariano Rajoy, que ahir va sumar el seu tercer dia en silenci des que el 20-N les urnes li van atorgar una majoria absoluta perquè combati la crisi amb mans lliures. I el silenci comporta que cada gest seu s'interpreti o fins i tot se sobreinterpreti. Mentre no dóna pistes de qui serà el Ministre d'Economia, càrrec per al qual sona Luis de Guindos, Rajoy disparava els rumors citant Rodrigo Rato per sorpresa a Gènova.

Fonts del PP emmarquen l'entrevista en una ronda que Rajoy ha obert amb agents econòmics i socials abans de ser investit. Però Rato no és un actor qualsevol. L'actual president de Bankia, el banc de les antigues Caja Madrid i Bancaixa, és invocat en algun cenacle popular com l'autor del miracle econòmic entre 1996 i 2004. Fins al punt que era favorit com a successor d'Aznar el 2004, però el seu distanciament de la guerra d'Iraq li va restar punts i el dit ungidor va recaure en Rajoy. “Tots creuem els dits, i jo també ho faig perquè el canvi sigui per a millor”, va dir l'exvicepresident econòmic i president de Bankia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.