Economia

Els preus dels lloguers a Girona baixen al nivell de l'any 2004

En funció de l'estoc, la dinàmica es mantindrà a la baixa o pujarà

A les comarques gironines hi ha 12.000 habitatges nous en estoc

El moviment en el mercat de segona mà és pràcticament nul

El preu dels lloguers d'habitatges han continuat baixant des de l'abril fins a l'octubre en onze de les principals poblacions de les comarques gironines i s'han arribat a mitjanes de preus similars a la dels anys 2003 i 2004 en algunes zones. Uns preus que, segons augura el secretari del Gremi de Constructors i Promotors de Girona, Josep Donés, es mantindran a la baixa o pujaran en funció de l'estoc que hi hagi en cada municipi. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi semestral del Gremi de Promotors i els Agents de la Propietat Immobiliària (API) de la demarcació de Girona, que es va presentar ahir.

Estoc d'habitatges nous

Segons Donés, es calcula que a les comarques gironines hi ha 12.000 habitatges nous en estoc, mentre que a tot Catalunya, aquesta xifra és de 79.000. La situació no millora i és que, segons va afegir Donés, “no es pot recuperar el sector de la construcció i promoció immobiliària si no es recupera l'economia”.

L'estudi del mercat d'habitatges a les comarques gironines mostra que, pel que fa al lloguer en habitatges de tres habitacions –vegeu gràfic–, només a Palamós ha mantingut els preus respecte a l'abril passat i ha incrementat un 5,90% respecte a l'octubre del 2010, passant als 574 euros al mes. En aquest cas, però, cal tenir en compte l'estacionalitat, segons va explicar el president del Col·legi d'API, Ramon Corominas. Dins aquest mateix cas, Girona segueix encapçalant el preu del lloguer amb 583 euros al mes, xifra que representa un 7,90% menys que fa un any. De totes maneres, la reducció més elevada del preu des d'abril fins a l'octubre ha estat a Banyoles –un 14,87% menys–, on el preu és de 475 euros al mes, i Roses, en comparació d'un any enrere, amb 14,81% menys –483 euros mensuals–. El preu més baix de lloguer és a la població de Santa Coloma, amb una mitjana de 425 euros mensuals.

Pisos de segona mà

El president del Col·legi d'API va destacar també que el mercat de segona mà en aquest període de l'any és “pràcticament inexistent” i que, dins aquest context, preval un increment de l'interès i de les operacions reals en emplaçaments de segones residències, sobretot a la costa costanera. Tot plegat fa que Corominas afegeixi que entre els principals afectats hi ha els particulars que volen vendre un pis de segona mà i que han de lluitar contra productes d'obra nova.

Obra nova

En relació amb els pisos d'obra nova, i agafant com exemple els situats en la que es considera una zona mitjana de preus –la que l'estudi denomina zona tres– i amb una superfície d'entre 55 i 75 m², l'estudi assenyala un important creixement d'un 32,6% en el preu dels pisos a Roses –vegeu gràfic–, passant a un preu de 2.519 euros/m² útil, i, per contra, una disminució de 29,9% a Banyoles, amb un preu de 1.650 euros/m².

Dins aquests paràmetres, el preu més elevat en obra nova continua sent Girona, 2.713 euros/m², tot i la disminució d'un 2,2% respecte a l'any passat; i el més barat, segons l'estudi, és la ciutat d'Olot, amb 1.468 euros/m², on el preu ha disminuït percentualment un 17,4% en el darrer any.

LA FRASE

Els preus es mantindran a la baixa o pujaran en funció de l'estoc
Josep Donés
secretari del gremi de promotors i constructors de girona

LA XIFRA

12.000
Habitatges
nous en estoc hi ha a les comarques gironines, mentre que a tot Catalunya n'hi ha uns 79.000.

Estudi semestral que arriba a la seva 23a edició

L'estudi de preus de venda i lloguer d'habitatges es fa dos cops a l'any i és obra del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Girona i del Gremi de Promotors i Constructors d'Edificis de Girona.

Casos com la promoció de pisos de Salt es repetiran

El gremi de constructors i promotors i el Col·legi d'API coincideixen que casos com e l de la promoció de pisos nous a Salt que oferia una entitat bancària i que va provocar una forta demanda es repetiran i consideren que es tracta d'una bona estratègia per posar fi a un excés d'estoc. Corominas i Donés van puntualitzar que són casos de necessitat que poden anar “de bracet” amb promotors.

Molt poca venda d'habitatges durant el 2011

“Així com al 2010 es van vendre bastants habitatges a causa dels incentius fiscals, aquest any s'ha notat l'esforç de venda de l'any passat i s'ha venut poquíssim”, va afirmar ahir Josep Donés.

Lloret, la població costanera més cara de totes

Lloret destaca com a la població més cara en habitatges situats en les tres primeres zones –molt bona, bona i normal– de les poblacions costaneres, ja sigui en obra nova com de segona mà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.