cultura

L'onada gironina

‘Revista de Girona' dedica un ampli dossier al destacat grup de cineastes gironins que formen un moviment que té repercussió en l'àmbit internacional

Històricament, Girona ha estat una ciutat molt vinculada al cinema. Durant molts anys s'ha situat entre les poblacions amb més pantalles per habitant. Té un Museu del Cinema que, juntament amb el de Torí, és únic no només a Europa, sinó també al món. I darrerament, a més, es pot enorgullir d'haver-se convertit en un focus destacat de cineastes que, des dels seus diversos estils i propostes artístiques, gaudeixen de gran repercussió més enllà de les nostres comarques.

Parlem de directors consagrats com Albert Serra, un habitual dels grans festivals (Canes, Locarno...) i que actualment està ultimant el seu nou treball cinematogràfic després d'un intens rodatge en terres romaneses; d'Isaki Lacuesta, flamant guanyador de la Petxina d'Or al Festival de Sant Sebastià per la seva obra Los pasos dobles, o de l'incombustible Edmon Roch en la seva doble faceta de director i productor (Lope, Bruc) i que actualment volta pels Estats Units donant suport a l'estrena de la multipremiada Garbo, l'espia. Però també de nous talents que segueixen de prop les passes d'aquests, com ara Pere Vilà (pendent d'estrenar el seu nou film), Lluís Galter (Caracremada), Christophe Farnarier (El somni), el tàndem que formen David Pérez i Pere Solés (Vedat privat), Robert Bellsolà (Passi el que passi) i Óscar Pérez (a punt d'estrenar Hollywood talkies el 15 de desembre, després del seu pas pel festival de Venècia). Tots ells, així com un grapat de curtmetratgistes destacats que empenyen fort, han fet possible aquesta gran eclosió de l'audiovisual gironí.

Coneixedora d'aquest moviment cinematogràfic, Revista de Girona n'ha publicat un dossier, titulat Cineastes gironins en acció, que encapçala el número 269 d'aquesta publicació que edita la Diputació. En aquest ampli reportatge (d'unes 30 pàgines) no només es detalla la situació actual del cinema a les comarques gironines ressenyant-ne els cineastes esmentats, sinó que també s'ofereixen articles que fan un repàs d'aquests joves valors que pugen i els documentalistes que no tenen la repercussió que es mereixen. Jordi Dorca ha coordinat aquest dossier, que aplega textos firmats per ell mateix, Josep Mir, Pep Prieto i Jordi Camps.

Presentació al Museu

Avui, a les 19.30 h, al Museu del Cinema de Girona, tindrà lloc la presentació d'aquest dossier, en un acte al qual assistiran Antoni Solà, diputat delegat de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona; Marta Madrenas, segona tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, i Xavier Cortadellas, director de Revista de Girona. En la presentació també hi seran presents els autors dels textos, i també hi han confirmat la seva presència alguns dels cineastes que protagonitzen el dossier, com ara Lluís Galter, Pere Vilà, Christophe Farnarier, Robert Bellsolà, Pere Solés, David Pérez, Paco Cavero, Joanot Cortés, David Ruiz i Albert València.

Robert Bellsolà estrena a Polònia

Passi el que passi continua ampliant la seva llegenda més enllà dels Països Catalans i ja té confirmada l'estrena a Polònia amb 10 còpies. Això serà el 30 de desembre, coincidint amb les festes nadalenques i amb l'edició del DVD del film amb subtítols en anglès i castellà. Com a extres destacats, hi haurà la inclusió del videoclip del film amb la cançó The nest, de Rodney Gemmell. És previst que es distribueixi amb 1.000 còpies, que es podran trobar als FNAC de Catalunya (on ja hi ha anunciats diferents actes previstos per a la seva presentació) i a botigues de Girona com ara la del Museu del Cinema, la Llibreria 22 i Media Markt.

D'altra banda, ja s'han venut els drets del film a una televisió turca, en concret SinemaTV i AAA(Art Media Finance), i s'han adquirit els drets per a França i Bèlgica, on prèviament es doblarà al francès. El pròxim objectiu: aspirar als premis Gaudí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.