cultura

Llibre il·lustrat

Àngel Burgas i Ignasi Blanch

Un bon raig de sol

Amb un text de l'engrescada editora Arianna Squilloni (de l'editorial A buen paso) i dibuixos d'Alba Marina (El contador de contes), Ekaré publica una evocació en forma d'àlbum que, en certa manera, s'escau perfectament als convulsos temps que vivim. Evocació de la vida rural, del pas del temps i de vellesa sàvia; un tornar a tenir presents la senzillesa de les petites coses i l'esclat de l'esperança i la joia de viure en un ambient tirant a fosc.

A casa dels avis al poble hi ha goteres, perquè la teulada és vella i no s'ha reformat. Els nens, que passen amb ells uns dies a l'estiu, pinten unes teules amb colors. L'hivern següent, quan torna a ploure, encara hi ha goteres, però l'aigua que cau està tenyida de color i dóna vida. Gràcies a la imatge, la simplicitat i autenticitat d'un món arcaic es fa palesa: l'estreta convivència amb els animals, els objectes que es reaprofiten (o són multifuncionals, com ara el bastó de l'avi, les mitges de l'àvia o les teules que pinten els nens) i l'empremta que l'usuari deixa sobre coses i elements al llarg dels anys (un arbre vell adopta la forma de l'avi, i la casa amb teulada a dues aigües és la representació material dels dos avis vinclant-se per fer-se un petó).

En il·lustracions en horitzontal, el relat de l'evocació permet una línia continua de lectura des de la tardor d'un any fins a la del següent. L'efecte temporal s'accentua amb la representació dels elements (les fulles que cauen, la pluja, el vent, el cel clar i els arbres fruiters) i també amb la disposició d'objectes que indiquen la direcció inevitable: sempre cap endavant. Que bé i que efectista és la il·lustradora en el treball del color, i amb quina contundència combina en les darreres imatges els dos mons, el perenne/avis/hivern amb el fugaç/néts/estiu! Rivera utilitza recursos com ara la simultaneïtat d'accions i personatges en un únic dibuix, les composicions plenes de moviment i punts de vista agosarats (plans picats, plans detall, panoràmiques...) amb l'objectiu de fer el retrat d'un univers petit i ple de coses senzilles en constant evolució.

Com en tota l'obra de la il·lustradora, trobem aquí també el treball exquisit en les textures i referències al disseny tèxtil, especialment de tipus floral o vegetal, que aplica tant als paisatges com a les robes. Les guardes són tota una declaració de intencions: la pluja gris que obre l'àlbum es carrega de color abans de tancar-lo.

En casa de mis abuelos Text: Arianna Squilloni Il·lustracions: Alba Marina Rivera Editorial: Ekaré. Barcelona, 2011 Pàgines: 32 Preu: 12,50 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.