Política

Navarro manté Nadal i Iceta al capdavant del Parlament

El nou primer secretari del PSC, però, no s'acaba de mullar sobre si continuaran en el càrrec durant tota la legislatura

Demana al govern diàleg i no imposicions per poder pactar els pressupostos

El socialista contacta amb Mas i acorden veure's els pròxims dies

Ratificats. El flamant nou primer secretari del PSC, Pere Navarro, i la seva executiva van confirmar ahir la continuïtat de Joaquim Nadal i Miquel Iceta com a cares visibles al Parlament. Nadal, doncs, continuarà com a president del grup i Iceta, com a portaveu. Però Navarro va deixar una petita ombra de dubte en aquesta decisió. No es va voler mullar sobre si els dos dirigents conservaran els càrrecs durant tota la legislatura. Es va limitar a assegurar que Nadal ofereix totes les “garanties” per liderar el partit a la cambra catalana, però quan li van preguntar respecte a la seva continuïtat fins a les pròximes eleccions va recordar que a la vida pot passar de tot. També va defensar la “renovació” que ha dut a terme la formació, encara que Nadal i Iceta fa força anys que són en el primer pla polític.

Tot i aquesta visibilitat de Nadal i Iceta, el nou líder socialista va voler deixar clar que ell mateix i la direcció del partit marcaran les línies vermelles de les negociacions dels pressupostos amb el govern i que Rocío Martínez-Sampere, secretària de l'àrea econòmica, portarà el pes d'aquestes converses.

En aquest sentit va tornar a allargar la mà a l'executiu per col·laborar plegats i sortir de la crisi. Però va matisar que cal “diàleg” i no imposicions per poder pactar uns comptes públics que avui es presentaran. Els socialistes sempre han defensat que hi ha alternatives a les retallades i que ara el que necessita la societat és intentar reactivar l'ocupació i buscar nous ingressos. Està previst que els pròxims dies Navarro pugui explicar aquesta posició al president de la Generalitat en una reunió que mantindran. Tots dos van parlar ahir, però no van concretar cap data.

Sobre la taula també hi haurà la proposta del pacte fiscal o concert. Fa unes setmanes Mas va anunciar que esperaria que els socialistes escollissin el seu nou líder per plantejar-los si donaven suport a aquest nou model. L'entesa no s'entreveu gens fàcil tenint en compte que ahir Navarro va remarcar que el nou finançament s'ha d'estudiar molt detingudament i va marcar l'horitzó en el 2013, quan s'acaba l'actual acord.

Primera executiva

Navarro va presidir ahir la primera executiva, en què es va acabar de definir l'estructura de la formació. El socialista va assenyalar que a partir d'ara comença la cursa per poder guanyar les eleccions a la presidència de la Generalitat i no es pot “perdre ni un minut”. Tot i aquestes presses, va matisar que les primàries per escollir el candidat no se celebraran fins pocs mesos abans dels comicis.

En clau interna també es va ratificar Francesc Vallès com a coordinar dels diputats a les Corts i va reconèixer que no seria “bo” que el PSC es decantés per un candidat o un altre com a secretari general del PSOE. Va admetre, però, que si algú del PSC s'hi presenta –amb referència a Carme Chacón– hi haurà certa “simpatia”.

Hem de canviar la idea que mentre la gent pateix els polítics es barallen
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI del psc
Joaquim Nadal ens ofereix totes les garanties per poder tirar endavant el nostre grup parlamentari

ERC demana al PSC lleialtat a Catalunya

El president d'ERC, Oriol Junqueras, que també ha estat escollit recentment, va demanar als socialistes que es posin “al costat del país com ha fet Esquerra”. El republicà els va exigir que siguin lleials a Catalunya i que reclamin els diners que l'Estat deu a la Generalitat en matèria del fons de competitivitat –1.450 milions– o la disposició addicional tercera de l'Estatut –759 milions–. En aquest mateix paquet d'exigències, hi va incloure les bestretes del 2008 i el 2009, que Madrid ara reclama als ajuntaments.

En una clau més irònica també es va ventar que els socialistes hagin fet servir un eslògan calcat al que va utilitzar Esquerra en el seu congrés intern del mes d'octubre a Girona: El nou PSC i La nova Esquerra Republicana. “Celebrem que el PSC ens hagi imitat i hagi seguit el nostre camí”, va reblar Junqueras.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.