Salut

La nova taxa de les receptes genera dubtes i crítiques

Reclamen que la proposta sigui progressiva i tingui en consideració sectors com ara els dels pensionistes i els malalts crònics

Els farmacèutics, que seran els recaptadors, esperen que Mas-Colell els en doni detalls

La presentació dimarts del projecte de llei de pressupostos i del projecte de llei de mesures fiscals i financeres, que preveu la creació de la taxa per a l'expedició i dispensació de receptes mèdiques, va desfermar ahir una allau de reaccions de tots els sectors afectats.

L'article del projecte legislatiu que recull la proposta de nova taxa sanitària és molt breu: 28 línies en un document de 102 folis. A banda dels objectius finals –reduir el dèficit de la Generalitat i reduir el consum de medicaments–, el projecte indica que el fet imposable de la taxa són “els actes preparatoris i els serveis accessoris de millora de la informació inherents al procés per a la prescripció i dispensació de medicaments i productes sanitaris mitjançant l'emissió de receptes mèdiques i ordres de dispensació”.

El text especifica que la taxa s'acredita en el moment que “la recepta o ordre de dispensació sigui dispensada a l'oficina de farmàcia”. “L'import de la taxa és d'1 euro per medicament o producte sanitari prescrit i dispensat” i el cobrament de la taxa el duen a terme “els titulars de les oficines de farmàcia concertades”. El projecte del govern –disponible a internet, http://tinyurl.com/cdx3ake– no fa cap distinció d'usuaris i, per tant, s'entén que la taxa afecta els pensionistes.

Els metges volen diàleg

El vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, va afirmar ahir que és “raonable” que s'instauri aquest tiquet moderador en les receptes, però va reclamar que es tingui en compte el nivell de renda dels pacients per no perjudicar les persones amb rendes més baixes o els malalts crònics.

Padrós es va mostrar cautelós però considera “positiu que el govern ho posi sobre la taula” i, especialment, que no ho faci en forma de decret sinó a través d'una llei que ha de ser debatuda al Parlament. El portaveu del COMB, en aquest sentit, va reclamar als partits polítics “responsabilitat” per arribar a acords que permetin la sostenibilitat del sistema sanitari.

El Col·legi d'Infermeres de Barcelona, per contra, va posar en dubte la constitucionalitat de la nova taxa. Núria Cuxart, directora de programes d'aquest col·legi professional, va afirmar que des del punt de vista sanitari és una mesura “completament improcedent”, i èticament “és més que reprovable” perquè fa pagar els problemes a les persones més vulnerables.

Farmacèutics, prudents

La proposta de nova taxa va agafar per sorpresa els farmacèutics, que segons el projecte han d'actuar com a recaptadors. Francesc Pla, vicepresident del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va indicar que espera la trucada del conseller Mas-Colell per saber-ne els detalls, i va reclamar que no s'aprovin mesures “que limitin l'accés de qualsevol ciutadà a una prestació sanitària a la qual té dret”.

“No acceptem que sigui una mesura universal que afecti igual les rendes altes i les baixes”, va afirmar Carme Sabater, de la Coordinadora d'Usuaris de la Salut. Sabater va indicar que la taxa no permetrà reduir el consum de medicaments.

La taxa universal d'1 euro pot ser un greuge per als malalts crònics i per a les persones a l'atur
Sindicat de metges de catalunya
El més rotund rebuig a una taxa que afectarà els veïns més desprotegits i que ataca l'estat del benestar
Confederació d'associacions de veïns de catalunya
No es poden establir mesures que deixin fora qualsevol ciutadà de la prestació a la qual té dret
Francesc Pla
Col·legi de Farmacèutics (Barcelona)
Des del punt de vista sanitari és una mesura completament improcedent, i per ètica és reprovable
Núria Cuxart
col·legi d'infermeres de barcelona
És positiu que el govern posi el tema a debat com a projecte de llei i no com a decret
Jaume Padrós
Col·legi de Metges de barcelona
És inconcebible que el govern proposi un tiquet moderador de receptes de forma indiscriminada
Carme Sabater
Coordinadora d'usuaris de la salut

20 euros per urgència, a Portugal

La crisi econòmica està revalorant el copagament dels serveis de salut a bona part d'Europa. La novetat més recent, a banda del cas català, és la publicada dilluns al Diário da República (butlletí oficial de l'Estat portuguès), que confirma les noves “taxes moderadores” dels serveis de salut en aquest país. Els pacients portuguesos que requereixin una atenció d'urgència hauran de pagar 20 euros, una consulta mèdica a domicili costarà 10 euros i per ser atès per un metge especialista en un hospital públic hauran de pagar a partir de l'1 de gener 7,50 euros. Com a compensació, la nova tarifa del Ministeri de Salut detalla que en cap cas la suma per atendre un malalt podrà superar els 50 euros.

Les taxes també estan en revisió, a l'alça, a França, Itàlia, Grècia o Alemanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.