Societat

Nani Moré

Cuinera

“ La diferència és entre omplir panxes i alimentar”

El plat o la vida, no és molt
contundent?

Tot és fruit de la mala experiència que vaig tenir fent de cuinera en un geriàtric. S'ajustaven preus encara que fos rebaixant la qualitat dels aliments. I aquesta és la gran diferència entre omplir panxes i alimentar. Per canviar això vaig iniciar el tema dels menjadors saludables amb productes ecològics.

Però això surt més car.

No és veritat. Sí vas a comprar les verdures a un productor proper abaratim costos. La matèria primera la busquem a granel o reduïm les proteïnes animals per potenciar les vegetals. Per últim calculem els gramatges en cada grups d'edat i així no llencem menjar, tal com passa en grans col·lectivitats.

Perquè hi ha poques escoles que aposten per això?

Per part de les empreses gestores no hi ha voluntat de millorar la qualitat alimentaria, i les administracions només controlen la seguretat de l'aliment, però no la seva qualitat. S'aprofita el desconeixement de les famílies. El documental vol fer pedagogia perquè l'alimentació és un dret que no es pot deixar en mans d'empreses que només pensen a treure el màxim de benefici.

Amb la fruita i la verdura no n'hi ha prou per a uns menús saludables?

És evitar l'excés de proteïnes. Una amanida de pasta amb pernil dolç, amb carn a la planxa i un flam per postres, és habitual i són tres proteïnes en un àpat. El metge que surt al documental explica que un excés de proteïna descompensa i el nen busca tot el contrari, que serà una cosa dolça. De l'alimentació també se'n deriven problemes de concentració i aprenentatge.

Això obliga a canviar hàbits
alimentaris.

Com menjar la fruita per postres, quan és clar que els sucres no ajuden a la digestió. O fer tres plats quan potser amb un plat únic i les postres ja en tenim prou. A l'escola bressol de ben petits s'adapten als triturats de verdura, cereals,
o proteïnes vegetals. Fer el canvi
a primària costa més perquè no acostuma a ser l'alimentació
que es practica a casa i els nens
ja tenen preferències.

Troben productors propers?

Al Maresme tenim productors
de verdura ecològica. La fruita
i els cereals no són quilòmetre
zero, però provenen de Catalunya. La demanda i l'oferta aniran creixent gràcies a mesures que afavoreixin que hi hagi més escoles que facin el canvi.

I els qui pensen que el menjar ecològic és una moda...

Si seguim conreant com ara esgotem els recursos i la terra que ens produeix. Ara mateix és més una necessitat que una moda. Estem respectant la terra i s'aconsegueix un aliment més nutritiu.

Quan s'estrenarà el documental?

Al febrer, i volem que es difongui al màxim d'escoles i penjar-lo a
internet. El finançament s'ha fet
a través de micromecenatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.