cultura

Biografia

Xavier Serrahima

Repte pendent

Sens dubte, una nova biografia de Francesc Cambó era un repte pendent que cal rebre amb entusiasme, atès que les canòniques de Josep Pla i Jesús Pabón són força antigues. Que sigui obra d'una persona tan solvent intel·lectualment com Heribert Barrera hauria de suposar una garantia afegida de rigor i de qualitat que ens permetés disposar, per fi, de la biografia definitiva del líder de la Lliga. Malauradament, tot indica que caldrà seguir esperant-la.

Malgrat alguna que altra consideració discutible, la primera part no pot ésser més esperançadora. Els seus vuit capítols –amb diferència, els millors i més recomanables– ofereixen una exhaustiva descripció del pensament i el caràcter de l'home Cambó, que permet conèixer-lo i situar-lo en el lloc de privilegi que, tot i els seus innegables clarobscurs, li correspon en la història del país.

Promesa incomplerta

En realitat, a les primeres 290 pàgines només és possible oposar-hi un sol retret, això sí prou important: la promesa “interpretació desapassionada de la vida de Cambó” (pàgina 14) esdevé aviat ben poc dissimuladament negativa. L'autor sembla oblidar la seva funció biogràfica, de taquígraf d'una vida aliena, i opina i defineix més que no pas relata o transcriu.

A mesura que avança el llibre fa la impressió que Heribert Barrera, segurament de manera tan inconscient com involuntària, passi comptes amb el personatge biografiat, al qual no perdona ni el seu caràcter bifront –“catalanista sincer però espanyol lleialíssim” (pàgina 18)– ni el seu inflexible conservadorisme. Exhibint, en no poques ocasions, una acritud demolidora (pàgines 299, 330, 454...), compensada tan sols puntualment en referir-se a la seva infatigable defensa de la llengua i la cultura catalana (pàgina 99) o a l'enlluernadora brillantor dels seus discursos (pàgina 68).

Si hi afegim la presència d'algunes faltes inadmissibles –demès, Rabal, tonelades, entre moltes altres–, ens veurem forçats a confiar que una profunda revisió converteixi la segona edició d'aquesta obra, el monumental Cambó, en l'homenatge pendent que mereixen tant el biògraf com el biografiat.

Cambó Autor: Heribert Barrera Editorial: Dèria Barcelona, 2011 Pàgines: 976 Preu: 26 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.