cultura

Niu de creativitat

El ballarí Roberto Olivan converteix l'antiga discoteca Mina de Deltebre en un espai artístic i un aparador multidisciplinari. Aquesta setmana es posa en marxa

Per Olivan, el Delta representa el retorn a l'escala humana que es perd a les grans ciutats

Ja no només els ocells nidifiquen al delta de l'Ebre. També alguns artistes d'alta volada han volgut fer-hi niu i aprofitar la tranquil·litat que dóna la natura i els arrossars com a inspiració artística per covar noves creacions. És el cas del ballarí i coreògraf tortosí Roberto Olivan, que ha transformat l'antiga discoteca Mina de Deltebre, un antre de música màquina tancat des de fa sis anys, en un espai de creació artística i aparador multidisciplinari on es representaran espectacles de dansa i circ, i concerts. Li ha posat el nom de la seua companyia, Enclave,i després d'uns mesos de feina, aquesta mateixa setmana es posa en marxa, almenys una primera fase. Així, obrirà el servei de bar i s'impartiran els primers cursos de formació adreçats a tots els públics. N'hi ha de dansa contemporània, dansa urbana, iniciació al circ, ioga i tango, impartits per sis professors.

D'entrada, els divendres també s'hi fan projeccions de cinema alternatiu, però la idea és que tinga una programació estable els dimecres, divendres i dissabtes, una programació en la qual participaran activament els artistes que facen estada al “niu de creació”, com l'anomena Olivan. De fet, per a l'última setmana de gener hi ha prevista la primera estada. La clown catalana Alba Sarraute s'hi estarà deu dies per preparar el seu pròxim espectacle. “I tenim cinc persones més en espera. Provenen de l'Uruguai, el Brasil i Catalunya, entre altres indrets”, indica Olivan, convençut que el seu projecte funcionarà, tot i estar instal·lat a la perifèria.

La seua fe no és infundada, ja que el coreògraf, que ha aconseguit fer-se un nom dins del món de la dansa contemporània mundial, fa vuit anys que organitza un taller internacional de dansa i circ, el Deltebre Dansa, en el qual participen uns 150 professionals d'arreu del món. El va començar a Tortosa, però els últims quatre anys l'organitza a Deltebre. El Deltebre Dansa l'any passat va renàixer convertit en festival, ja que hi van guanyar pes els espectacles, va aconseguir 3.000 espectadors i va mantenir la clàssica dansa enfangada dins l'arrossar.

“Sempre he hagut de sortir fora a fer coses i fa temps que pensava: per què no fer venir la gent de fora aquí?”, explica Olivan, que més d'una vegada ha dit que el delta de l'Ebre és un espai ideal per retornar a l'escala humana que sovint es perd a les grans ciutats. “Cada dia rebo missatges de gent d'arreu del món, de gent que s'interessa pel Deltebre Dansa”, afirma el coreògraf.

Iniciativa privada

L'Enclave Espai de Creació és una iniciativa privada al cent per cent, sense cap tipus d'ajut públic, però que l'Ajuntament de Deltebre aplaudeix. “Estem molt contents que, en un moment de crisi, Olivan haja apostat pel nostre municipi. Era una il·lusió meua i de tot l'equip de govern”, afirmava l'alcalde, Gervasi Aspa. Tampoc no ha representat cap inversió estratosfèrica. De fet, s'ha aprofitat gairebé tota la instal·lació de l'antiga discoteca, llogada per un període de cinc anys prorrogables. Ha mantingut fins i tot les gàbies on ballaven les gogós. “Tenen un punt d'escenografia que va molt bé al conjunt”, assenyala Olivan. L'espai –d'uns 300 metres quadrats– es divideix en tres zones clarament diferenciades: la zona de bar i platea, un escenari a peu pla de 140 metres quadrats preparat per a espectacles de dansa i circ, i zona d'oficines. A part, hi ha els vestidors i una passarel·la elevada que s'aprofitarà com a espai d'exposicions (actualment hi ha tres exposicions de pintura i una d'escultura) i, alhora, servirà també com a platea d'espectadors, ja que envolta l'escenari.

“Era una idea que feia molt de temps que gestava i ara he tingut l'oportunitat d'engegar-la. En temps de crisi és quan allò material importa menys i guanya importància l'enriquiment cultural”, afirma Olivan, i assenyala que la idea és que l'Enclave s'autogestionen a través del bar, la venda d'entrades i els cursos.

També Pepa Plana

El projecte d'Olivan ja està en marxa, però a l'altra banda del riu Ebre, a Sant Jaume d'Enveja, la pallassa Pepa Plana també projecta un centre de creació d'arts escèniques en una antiga granja de pollastres al mig del Delta. L'ha deixat temporalment aturat durant els dos anys de gira que té amb el Cirque du Soleil, però està decidida a tirar-ho endavant. Tant Plana com Olivan estan convençuts que els projectes, lluny de fer-se la competència es poden beneficiar mútuament. I ja hi ha qui parla del Delta com a hub cultural. Potser aquest serà un dels camins a seguir per sortir de la crisi.

LA FRASE

En temps de crisi és quan allò material importa menys i quan guanya importància l'enriquiment cultural
Roberto Olivan
Ballarí i coreògraf
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.