Política

I ara, els consells

El govern engega una llei per simplificar l'administració, que pot comportar l'eliminació de diversos consells comarcals i la modificació de les seves estructures

Una trentena de presidents comarcals preguntats per aquest diari defensen la viabilitat dels òrgans, però alguns asseguren que els de zones més poblades no són necessaris

Passa a la pàgina següent

De les paraules als fets. El govern ja ha posat fill a l'agulla a la llei de simplificació de l'administració local després que en els últims mesos va llançar globus sonda sobre la possibilitat d'eliminar consells comarcals que dupliquen serveis amb altres entitats. Ara la Generalitat ja ha engegat la maquinària perquè abans de l'estiu es pugui tenir un primer esborrany d'aquesta norma que determinarà, segons Governació, “qui fa què” en el món municipal. La proposta més cridanera és l'eliminació d'alguns consells. Fa temps que s'aviva el debat sobre la superposició d'administracions que realitzen tasques semblants. Un dels que sembla que estaria a la corda fluixa és el del Barcelonès, perquè algunes veus mantenen que les seves funcions les pot assumir l'Àrea Metropolitana. La llei de Governs Locals i d'Hisendes Locals pretén endreçar el panorama. ERC i el PP veuen bé la idea.

El govern ha creat una comissió que farà un informe i que serà la base de l'avantprojecte de la norma. Un cop definides quina d'aquestes administracions han de continuar, també es vol canviar-ne l'estructura i despolititzar-les. La intenció seria bastir un consell d'alcaldes que es reunís un parell de cops a l'any i marqués les directrius, que llavors hauria de portar a terme un equip de treballadors encapçalat per un gerent.

Aquest diari ha enquestat vint-i-nou presidents de
consells comarcals. La gran
majoria estan a favor d'una
reestructuració, però tots recorden la transcendència que tenen aquests organismes,
sobretot per a les poblacions amb menys habitants.

Ramon Borràs (CiU)

CONCA DE BARBERÀ

“En el cas de comarques amb municipis petits els consells mancomunen serveis, que d'altra manera no es podrien donar als veïns. Considero, però, que cal donar més poder als consells d'alcaldes, perquè un consell comarcal mai ha de ser un contrapoder als ajuntaments.”

Joaquim Calatayud (CiU)

BAIX CAMP

“Podria estar d'acord amb una reestructuració si es tingués en compte que cada comarca és un món. Hi pot haver zones de Catalunya on un consell comarcal no tingui gaire utilitat i d'altres en què és una peça necessària. Al Baix Camp és necessari.”

Pau Cabré (CiU)

SEGRIÀ

“Fa molts anys que sóc al món municipalista i des de sempre han parlat de suprimir consells comarcals, les diputacions, crear les vegueries... Per a
mi això és una conversa més dels diaris, nosaltres mentrestant anem fent la nostra
feina. Si treuen els consells,
de seguida hauran de crear-se mancomunitats de municipis. Perquè els municipis de menys de tres-cents habitants, sense consells ni res que els ajudin,
no sé què faran.”

Jordi Xargay (CiU)

PLA DE L'ESTANY

“Els consells comarcals són la millor eina que s'ha inventat per equilibrar el territori. Que si cal reformar-los? D'acord, però han d'existir, sigui un consell o un organisme similar.”

Diego Sánchez (PP)

VICEPRESIDENT MARESME

“El consell és un instrument de serveis a aquells ajuntaments, majoritàriament petits, que no se'ls poden permetre individualment. Un 60% dels consistoris tindrien grans problemes en les tasques administratives i de gestió de nombroses activitats en cas que no funcionessin.”

Lluís Soler (CiU)

BAIX EBRE

“Crec que si no existissin els consells comarcals s'haurien d'inventar. Potser a l'àrea metropolitana de Barcelona no es notaria, però en territoris com les Terres de l'Ebre són clarament imprescindibles pels serveis que ofereixen als ciutadans dels municipis més menuts. Ara bé, sí que estic d'acord que s'han de reestructurar. Per mi seria un error transformar-los en un consell d'alcaldes perquè en cas de conflicte cada alcalde defensaria els seus interessos i cal una visió supramunicipal.”

Jesús M. Canga (PSC)

BARCELONÈS

“Estem oberts a estudiar qualsevol canvi sempre que aquest garanteixi la prestació d'alguns serveis que gestionem amb molta eficiència, com ara les beques menjador, l'ajut al transport escolar o el manteniment de les rondes de Barcelona. Temo que la pressió mediàtica o ciutadana acceleri la dissolució de qualsevol d'aquest ens sense haver-ne estudiat amb deteniment les conseqüències. En el nostre cas, no som un consell sobredimensionat. Tenim una infraestructura mínima, comparat amb d'altres. En cas que la Generalitat ens faci una gran
retallada, ho podrem resistir: a diferencia del que sembla que passa al del Baix Llobregat, tenim prou liquiditat per pagar nòmines i altres qüestions.”

Juli Muro (CiU)

LES GARRIGUES

“La tasca d'aquests organismes en els municipis petits és de
vital importància, tot i que en altres zones més grans s'ha
de reduir la burocràcia.”

Adriana Delgado (ERC)

BAGES

“Plantejar l'eliminació dels consells i les diputacions va lligat amb la creació de les vegueries. En tot cas, cal tenir present que el consell del Bages és molt diferent que el del Barcelonès.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.