Política

Insubmissió a Espanya

Allau de suports a la parella del Priorat que pagarà els seus impostos a la Generalitat i no a l'Estat

El govern entén la posició dels dos ciutadans, però no la secunda

Els dos empresarisfan una crida perquè el màxim de gent se
sumi a la iniciativa

“No som delinqüents. No fem res d'il·legal. Nosaltres som insubmisos amb Espanya, no amb Catalunya.” Andreu Bartolomé defensa amb aquesta contundència la decisió que han pres ell i la seva dona, Maria Casademunt. Tots dos són restauradors de Siurana (Priorat) i estan disposats a pagar els impostos del seu negoci –principalment IVA i societats– a Catalunya i no a Espanya. Seran objectors fiscals amb l'Estat a partir del mes d'abril, que és quan els tocaria fer el primer pagament del 2012. Ingressaran els diners a l'Agència Tributària Catalana perquè sigui la Generalitat qui els administri directament.

Fa un parell de mesos es van plantar arran de la “pèssima” i “empobridora” relació de Catalunya respecte a Espanya i de l'espoli fiscal, que en els últims vint anys ha suposat, segons els seus comptes, unes pèrdues de 400.000 milions d'euros. Amb el lema Diem prou van començar a difondre el seu cas i ahir es van presentar oficialment en societat en un acte en què van rebre un suport majoritari de diverses associacions sobiranistes –Sobirania i Justícia, Plataforma pel Dret de Decidir o Welcome Mr President, entre altres–i de partits com ara Esquerra o Solidaritat. Precisament aquesta setmana ingressen a les arques de l'Estat els últims 8.000 euros corresponents a l'IVA del 2011. Ja no ho faran més.

Bartolomé va fer una crida perquè el major nombre d'empresaris facin aquest pas i que es basteixi un moviment ciutadà de tal magnitud que empenyi els polítics a seguir un camí semblant. “Confiem que Mas hi jugarà fort”, va afegir. Per argumentar aquesta petició de consens va equiparar Catalunya amb un vaixell, que té una fuita i que es va enfonsant. Si tothom ajuda a treure aigua l'embarcació se salvarà i “si hi ha algú que no vol, que es col·loqui a un costat i no molesti”, va afegir irònicament. L'empresari també va admetre que hi ha un cert “risc” en tota aquesta operació financera –no se sap com reaccionarà Hisenda–, però “més risc és no fer res”. En aquest mateix sentit va manifestar que no el preocupa “l'estratègia de l'equip contrari”, perquè la seva acció és “èticament i moralment correcta”.

En una conversa informal després de la presentació, alguns polítics reconeixien que haurien de donar un important cop de mà a la parella del Priorat, sobretot des d'un punt de vista legal si l'Estat els posa el peu al coll. Van comparar aquest cas amb els primers insubmisos que es van negar a fer la mili i que van ser pioners a l'hora de traçar un camí dur i tortuós, que al final va donar els seus fruits.

Bartolomé i Casademunt han enviat una parell de cartes a Artur Mas per explicar-li la seva situació i demanar-li les dades exactes de l'Agència Tributària per poder fer l'ingrés, però no han rebut resposta.

Ahir el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va assenyalar que entén la posició dels dos restauradors, tot i que no la pot secundar des d'un punt de vista legal. “El dèficit fiscal i el maltractament de la resta d'Espanya cap a Catalunya expliquen que hi hagi aquest tipus de reaccions per part de la ciutadania”, va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.