Política

La realitat paral·lela

La difícil situació que travessen les finances de la Generalitat per l'herència de Camps inhabilita l'expresident per a qualsevol temptativa de retorn

El TSJ valencià investiga en una altra causa el finançament del Partit Popular

La realitat paral·lela ambientada per Camps a l'interior de les parets del Tribunal Superior de Justícia durant aquestes setmanes ha transcorregut com una línia cronològica alternativa a la vertadera, aquella en què es mouen els “conciutadans” de l'expresident, com a ell li agrada dir-los. Mentre a dins del Palau de Justícia de València Camps es presentava com el gran estadista màrtir i es delia en la irreverència al tribunal, a fora, el món de cartró pedra que hi va crear a colp de megalomania al capdavant de la Generalitat durant vuit anys començava a ser desmantellat pel seu successor, Alberto Fabra, desbordat per la voracitat d'un deute tan gran com irresponsable.

Si Camps exhibia sense embuts en la mateixa sala un llibre sobre sant Job, a mode de metàfora del boc expiatori, Fabra es declarava “avergonyit” del fet que els xiquets valencians d'algunes escoles hi acudeixen amb mantes perquè l'administració que Camps va deixar arruïnada no té diners ni per pagar el rebut de la calefacció. Mentre el seu advocat, Javier Boix, el descrivia com una persona “d'una gran austeritat”, i fins i tot un “agarrat del puny estret”, Fabra havia de desplaçar-se a Londres per pregar cap cot a l'insensible magnat Bernie Ecclestone una rebaixa del cànon per a la celebració del gran premi de la Fórmula 1, competició de la qual l'expresident es vanagloriava tant.

L'home que sempre ha mantingut que es pagava els seus vestits deixa un País Valencià que molts comparen ja amb Grècia. La fallida afecta quotidianament tants ciutadans que, si bé Camps ha sigut capaç de convèncer la majoria del jurat, no tindrà tan fàcil convèncer la majoria de valencians que la seua gestió va ser impecable i que, si alguna cosa no ha funcionat, ha sigut només per culpa de Zapatero.

Potser Camps, en el seu deliri, interprete que algú l'estarà esperant amb els braços oberts, més enllà de la colla de fidels que l'han acompanyat entre el públic durant les soporíferes sessions del judici, però el seu llegat, impossible de maquillar a aquestes altures, l'inhabilita per tornar a assumir un perfil polític remotament preeminent dins de qualsevol institució a les mans del PP. No se'l veurà de ministre, ni tan sols de diputat, quan concloga l'actual legislatura en curs a les Corts Valencianes.

Per molt que companys amb tant de pes com ara Rita Barberá hagen reivindicat amb vehemència l'obra de l'absolt, Camps és passat per a Rajoy i també per a Fabra, un incòmode destorb, malgrat el favorable veredicte. Que el jurat no haja trobat suficients evidències que la trama corrupta va pagar els vestits als fins ahir acusats no esborra d'un colp de ploma el ressò de les gravacions interceptades per la policia. A Camps l'acompanyarà com a carta de presentació política la camaraderia amb què es relacionava amb Ávaro Pérez El Bigotes, el seu amiguito del alma.

I més encara en contra del futur de Camps: el cas Gürtel al País Valencià no acaba amb la decisió del jurat d'ahir. La sospita sobre dirigents del PP, la majoria col·laboradors estrets de l'expresident, perviu en una altra peça, la que ha de determinar si el partit es va finançar irregularment al País Valencià i si alguns dels seus membres van incórrer en falsedat en document mercantil, prevaricació i suborn. La investigació no ha esguitat personalment l'expresident, que no està imputat en aquesta causa, però sí alguns dels protagonistes principals del judici del cas dels vestits, començant per Ricardo Costa i El Bigotes, o fins i tot el que va ser vicepresident de Camps, Vicente Rambla, i la seua consellera de Turisme, Milagrosa Martínez.

Gürtel II.
El cas dels vestits pareix que ja és història, si és que cap de les parts no presenta recurs, però el TSJ manté una altra investigació sobre un possible delicte de finançament irregular del PP en època de Camps
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.