Xavier Bosch novel·la el periodisme miserable

L'exdirector del diari Avui guanya el premi Sant Jordi per «Se sabrà tot», una obra situada en una Barcelona corrupta

El mateix dia que els Mossos d'Esquadra entraven a escorcollar el Palau de la Música, el 23 de juliol, Xavier Bosch lliurava la seva novel·la a la seu d'Òmnium Cultural. A Se sabrà tot, Fèlix Millet no apareix enlloc, però la seva tenebrosa ombra impregna de dalt a baix el llibre de brutícia moral. Casualitat? «És una novel·la, tot és ficció, però també és molt premonitòria de fets que han succeït a la ciutat i al país en la seva etapa recent», deia ahir Bosch.

De veritat tot és ficció? Hi ha alguna connexió entre el personatge principal, Dani Santana, director del diari Crònica, i ell mateix, Xavier Bosch, que va ser nomenat director del diari Avui l'any 2007 i tan sols un any després va dimitir del càrrec? Bosch diu, i hi insisteix, que no, però no amaga que l'esperit periodístic de Santana, un home que es revela contra l'editor del seu diari, és també el seu. Ara bé, ell, a diferència del personatge de ficció, per molt cremat que acabés al capdavant del diari, no ha abandonat la professió. «Jo sí que hi segueixo creient», apunta. Actualment, Bosch presenta i dirigeix el programa Àgora de TV3.

Hi creu, però a Se sabrà tot en denuncia les misèries. «Aquesta novel·la és una crítica a la manca de llibertat d'un ofici amenaçat: el de periodista. Tenim la veritat i la realitat emmanillades», emfasitza. Veritats i realitats que, en el llibre, a més d'un incomodaran quan les vegin al descobert. Bosch ha novel·lat –i, torna a subratllar, en alguns casos s'ha anticipat al que ha acabat passant– una ciutat, Barcelona, amb una Rambla degradada, dominada pels escàndols polítics i per la «misèria moral de la Diagonal cap amunt abans que esclatés la crisi». El terrorisme islàmic també té un pes important en la trama de la novel·la.

Se sabrà tot, la primera novel·la per a adults que escriu Bosch, autor fins ara d'una obra teatral i de diverses obres narratives, serà publicada per Edicions Proa durant la primavera del 2010. Al mateix temps, també apareixerà a les llibreries la novel·la finalista del premi Sant Jordi, que de moment té un títol provisional, Temps de boira, i és obra del jove Albert Llimós (Torrefarrera, 1981), un altre periodista –actualment treballa a Ràdio Barcelona i Ona FM– i un altre guardonat a la Nit de Santa Llúcia que estrena novel·la. En el cas de Llimós, la seva estrena com a escriptor és total: «Fins aquest gener no havia escrit mai ni una pàgina d'un llibre», va reconèixer ahir. En tot cas, sí que feia molt temps que tenia al cap la idea de la novel·la: volia escriure una història d'una dona. I aquesta dona és Teresa, una heroïna anònima que ha de viure i sobreviure dins d'un marc històric molt dur (des de la dictadura de Primo de Rivera, passant per la Guerra Civil, fins a la repressió franquista) i alhora en un entorn personal complex des que la seva mare va morir al seu part i el seu pare la fa culpable d'aquest fet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.