La filla de Picasso regala a Barcelona l'únic esbós conegut de «Las Meninas»

L'ingrés d'aquest dibuix és rellevant perquè el Museu Picasso atresora tota la sèrie d'olis d'anàlisi de l'obra de Velázquez

El dibuix està datat el 16 d'agost del 1957; és a dir, Picasso el va fer un dia abans de pintar la gran tela de Las Meninas. No se'n coneix cap més estudi preparatori, però el nivell de perfecció que té aquest (tot està minuciosament estudiat: la perspectiva, la incidència de la llum...) fa pensar que n'han d'existir més. En tot cas, i fins que no es localitzin, el Museu Picasso pot fer gala d'atresorar l'únic. En realitat, no fa massa temps que va aparèixer: fa just un any, quan el museu del carrer de Montcada va organitzar l'exposició Oblidant Velázquez. ‘Las Meninas', i va publicar el dibuix al catàleg.

El dibuix, de línies molt simples, quasi caricaturesques, va ser realitzat amb llapis de color en un full de quadern. L'artista estableix en aquest dibuix les pautes del llarg procés que suposarà la creació de la sèrie. Mostra Velázquez sostenint només una paleta –al contrari que a les teles posteriors, en què apareix amb dues–, i amb unes dimensions desproporcionades, al costat del cavallet, dominant totalment la part esquerra de la composició. En el grup central format per la infanta, les meninas i els nans, Picasso ironitza sobre el paper de les donzelles exagerant la postura de servilisme extrem de María Agustina Sarmiento. Els dos guardadames apareixen units en un sol cos i la presència dels reis i de l'aposentador José Nieto queda tot just esbossada amb quatre ratlles.

El Museu Picasso ha incorporat el dibuix just en el moment en què una part d'olis de la cèlebre sèrie es troben a Londres, com a préstecs per a una exposició a la National Gallery. Quan tornin, abans de vacances, el museu emprendrà una nova presentació de la sala dedicada a Las Meninas, que es regirà per criteris cronològics i, per tant, l'esbós obrirà el recorregut expositiu.

Per Pepe Serra, director del museu, aquesta donació confirma les «excel·lents» relacions que tenen amb la filla de Picasso, Catherine Hutin. «Ens ajuda en molts projectes i no sempre vol que en fem difusió. És una persona que fa les coses desinteressadament, i això és revelador en un món on la majoria de suports tenen un preu», subratlla Serra. El 1991, Hutin ja va donar al museu 14 fotografies en blanc i negre realitzades per la seva mare.

Hutin ha heretat del seu pare i també de la seva mare, Jacqueline, l'amor per Barcelona. La que va ser la darrera dona de Picasso va fer dues donacions importants al museu: l'any 1982, la col·lecció de ceràmiques (41 peces realitzades per Picasso entre els anys 1947 i 1965) i, el 1985, el destacat oli de l'època blava Dona amb còfia (1901). En agraïment, Jacqueline Rocque va rebre la medalla d'or de la ciutat l'any 1983, tan sols tres anys abans del seu sonat suïcidi.

LES ÚLTIMES DONACIONS

Llista de les darreres donacions al Museu Picasso de Barcelona:
Fundació Noguera, desembre del 2000
Facsímil de Le Carnet des Carnets (1965), amb dibuix original i dedicatòria autògrafa
Catherine Hutin, octubre del 1991
Catorze fotografies en blanc i negre realitzades per Jacqueline Roque
Montserrat Plà, novembre del 1990
Retrat de Montserrat Plà (1944), ploma i bolígraf sobre paper
Pablo Vilató, octubre de 1987
Dona de perfil (1970), oli sobre cartró ondulat
Home assegut (1969), oli sobre cartró ondulat
Jacqueline Roque, 1985
Dona amb còfia (1901), oli sobre tela
Jacqueline Roque, 1982
41 peces de ceràmica realitzades entre els anys 1947 i 1965

Una sèrie única al món

Picasso va donar la sèrie sencera de Las Meninas a Barcelona l'any 1968 com a reacció a la mort de Jaume Sabartés, el seu secretari i amic íntim. No hi ha cap més museu ni cap col·lecció privada del món que tingui una sèrie picassiana completa d'aquest nivell: està formada per 44 interpretacions de l'obra de Velázquez, nou descripcions del colomar instal·lat al taller de La Californie, tres petits paisatges i dues interpretacions lliures.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.