Llibres

relats

Ricard Mirabete

Les bonhomies pengen d'un fil

Aquestes històries d'intensitat evocativa se situen entre la poesia quotidiana i el relat de titelles. És un conjunt de 50 microrelats en prosa poètica que recreen temes socials i històrics. Al Llibre de contemplació en Déu (1272), Llull explica que els joglars moros utilitzaven bavastells, ninots d'aparença humana, per a representacions teatrals. Avui els coneixem com a titelles, putxinel·lis, teresetes... D'aquesta manera, la poeta Marta Pérez Sierra (Barcelona, 1957) compon els microrelats que reprenen el motiu literari dels titelles de l'artesana Teresa Travieso: els protagonistes tenen el nom original dels bavastells de Travieso. Són figures que permeten a l'autora construir l'evocació poètica dels records i oferir una temàtica social i humana que vertebren cada prosa.

Els personatges provenen del món teatral i desenvolupen accions humanes que expliquen les pors i les aventures del dia a dia. Titelles que són encara infants a la recerca dels seus secrets; dones que no troben els camins de l'amor feliç i es refugien en raonaments infantils; homes que demostren que darrere d'un pallasso hi batega un cor savi o bé ingenu; i tants personatges arquetípics humans.

Les representacions de titelles permeten posar a l'abast històries i episodis vitals dels comportaments més sovintejats. És una mena de mirall de les persones: com les faules, com les rondalles.

Pérez ha sabut conjuminar l'alegria del teatrí de barri amb la bonhomia del fets realistes narrats. Al llarg de la cinquantena d'històries hi trobareu un xic de sal i un pensament de pebre. Tot ben amanit amb la visió comprensiva i poètica de l'autora.

BAVASTELLS
Marta Pérez Sierra
Il·lustracions: Pitu Álvarez Editorial: Walrus Books Barcelona, 2014 Pàgines: 101 Preu: 12 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia