Cossetània Edicions publica dos volums més de l'obra completa d'Artur Bladé i Desumvila

L'editorial vallenca Cossetània Edicions ha publicat dos volums més de l'obra completa d'Artur Bladé Desumvila, que pertanyen als cicles de la història i de les biografies. El primer inclou cinc llibres dedicats al coneixement de la història de Catalunya i dels felibres i el segon, els relats biogràfics que l'escriptor de Benissanet va dedicar a Pompeu Fabra i Rafael Moragas.

Contribució a la biografia del Mestre Fabra i El senyor Moragas, «Moraguetes» són els dos llibres que conté el volum 7 de l'obra completa i el segon dedicat al cicle de les biografies, el primer dels quals incloïa les semblances de Rovira i Virgili i Antoni Terré. Segons assenyala al pròleg Xavier Garcia, curador de l'obra completa de l'autor de Benissanet, Bladé va escriure Contribució a la biografia de Mestre Fabra l'any 1941, «en ple daltabaix de la Segona Guerra Mundial». És, per tant, «el producte literarioinformatiu (realitzat en circumstàncies límit de la humanitat) d'un autor, Bladé, que va saber unir en una mateixa obra el fet d'aprofitar l'oportunitat que caracteritza tot bon periodista, la intuïció de veure que aquelles converses amb Fabra, sobre la seva història passada, anaven destinades a un futur històric llavors molt incert, i de dotar tot el conjunt escrit d'un alt contingut humà, patriòtic, intel·lectual i acadèmic». El senyor Moragues, «Moraguetes» se centra en la figura del prestigiós crític i historiador de la música, periodista, filòsof i escriptor de la Barcelona dels anys 20 i 30 i que, com Fabra, va morir a l'exili.

El volum 8 de l'obra completa, amb el qual s'enceta el cicle de la història, està dedicat a la producció assagística de Bladé i Desumvila sobre el coneixement de la història de Catalunya (de l'edat mitjana al segle XIX), sobretot de la història del territori natal de l'escriptor, la Ribera d'Ebre, i de les comarques veïnes del Priorat i la Terra Alta. En concret, l'escriptor es refereix al castell templer de Miravet i als episodis de les guerres carlines relacionats amb el prior Penna i els setges de Gandesa i del castell de Móra d'Ebre. També inclou les dues obres que Bladé va dedicar als felibres, membres del moviment occità de recuperació cultural i patriòtica que va sorgir a mitjan segle XIX.

Artur Bladé i Desumvila (Benissanet, 1907-Barcelona, 1995) és un dels escriptors més importants de l'Ebre català i cronista de l'exili. Va conrear la narrativa i l'assaig i va fer incursions en la poesia i el periodisme. La seva obra, formada per una trentena de llibres, és una referència per al memorialisme català del segle XX. Es va exiliar l'any 1939, primer a Montpeller i després a Mèxic. Va retornar a Catalunya l'any 1961. Des de fa dos anys, Cossetània Edicions en publica l'obra completa amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i de la Diputació de Tarragona. El 2007 se li va retre un ampli homenatge d'àmbit nacional amb motiu del centenari del seu naixement.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.