La família de Joan Miró negocia amb «la Caixa» la compra del mas de l'artista a Mont-roig del Camp

El mas, que és un monument històric, fa sis anys que és a la venda

Precisament la conversió en un centre cultural, on es farien tallers i seminaris i s'exposaria una mostra sobre la influència fonamental de Mont-roig en l'obra de Joan Miró, és el que negocien els néts de l'artista amb l'entitat financera. Ni la Generalitat ni l'Ajuntament de Mont-roig del Camp no es van mostrar receptius, fa uns anys, a les aspiracions de Maria Dolors Miró, filla de l'artista, de convertir en museu el mas. Dolguda per aquest fet, i també per no haver aconseguit allunyar del taller on pintava el seu pare el nou traçat ferroviari del corredor del Mediterrani, va prendre la decisió de vendre'l l'any 2004, setmanes abans de morir. La decisió de vendre el mas va fer que la direcció general de Patrimoni Cultural el declarés monument històric per protegir-lo. L'Ajuntament de Mont-roig ja l'havia declarat abans bé cultural d'interès local.

El mas no ha trobat comprador, tot i que encara figura en el catàleg d'una exclusiva immobiliària barcelonina. La finca té unes 10 hectàrees, on predominen l'horta i els olivers, i diverses edificacions amb més de 1.000 metres quadrat construïts on s'inclouen l'estudi del pintor i la capella. També s'assenyala que els edificis necessiten ser rehabilitats després de l'abandonament que va experimentar el mas amb la mort de Joan Miró, l'any 1983. Però el valor més important del mas és la seva indestriable relació amb la vida i l'obra de l'artista. A Mont-roig, Miró va pintar algunes de les seves obres més importants i hi va passar gran part de la seva vida. A l'estudi hi ha gravats originals de l'artista i Miró hi va pintar La masia (1921-1922), el famós quadre que va comprar l'escriptor Ernest Hemingway i que actualment forma part de la col·lecció de la National Gallery de Washington. Altres quadres de Miró que reflecteixen la vida al mas van ser La vaileta (1918), el retrat de la nena dels mitgers de la finca, o Vinyes i olivers (1919). Joan Miró va pintar altres quadres relacionats amb el municipi, com ara Poble i església de Mont-roig (1919), Mont-roig, el poble (1916), Mont-roig, Sant Ramon (1916) o Terra llaurada (1923-1924). Precisament Mont-roig del Camp va inaugurar, l'any 2004, el Centre Miró, un centre d'interpretació situat a l'església vella del poble. Al centre s'exhibeixen reproduccions facsímils dels quadres de Miró relacionats amb Mont-roig, entre altres materials, i s'hi fan exposicions temporals d'altres artistes. Actualment, el Centre Miró es prepara per commemorar, l'any que ve, el centenari de l'arribada de Joan Miró al poble. Tenia divuit anys i es va instal·lar al mas que havia comprat un any abans el seu pare, originari de Cornudella, per refer-se d'una malaltia. Malgrat que l'any 1956 Miró va fixar la seva residència a Mallorca, sempre passava els estius, des de Sant Joan (24 de juny) fins a Sant Miquel (29 de setembre), al mas de Mont-roig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.