El Museu del Cinema i Cromosoma TV editen un DVD sobre el Cine NIC

Conté 29 pel·lícules i es distribuirà amb «La revista de Les Tres Bessones»

«Gràcies a iniciatives com aquesta, la màgia del Cine NIC no morirà, si més no permet que no caigui en l'oblit absolut.» Jordi Pons, director del Museu del Cinema, va fer aquestes declaracions a propòsit de la presentació del DVD El món del Cine NIC, editat i distribuït conjuntament amb la productora Cromosoma TV, a partir de la idea, realització i coordinació de Salvi Jacomet.

L'origen d'aquest projecte es remunta a l'any 2007, arran de l'exposició temporal titulada El cinema, també un gran joguet, dedicada a la història de les joguines cinematogràfiques, i que se centrava sobretot en el Cine NIC. L'èxit, tant de la mostra com de les animacions digitalitzades de pel·lícules NIC, va animar Salvi Jacomet amb altres col·laboradors (Miquel Cases i Enric Soler) a crear un DVD que tenia com a propòsit continuar difonent més enllà de l'exposició temporal aquest projector de dibuixos animats que ha marcat tantes generacions i, que com és bo de recordar, va ser un invent patentat el 1931 pels germans barcelonins Nicolau i d'aquí exportat arreu del món.

El contingut del DVD

Com a bon homenatge al Cine NIC, en el DVD s'hi pot trobar una recreació de com eren les seves projeccions gràcies a l'animació digital de 29 pel·lícules.

Una vintena d'elles, estan sonoritzades amb el so original dels discos. Tres més, creades per la factoria NIC entre el 1936 i el 1939, quan aquesta empresa va ser col·lectivitzada durant la Guerra Civil, tenen la particularitat de tenir els textos en català i ser d'una temàtica més adulta. I les altres sis són actuals, realitzades expressament per al modern Cine NIC Alu-Halo produït per Cromosoma TV el 2003.

Entre el material addicional destaca l'únic documental sobre aquesta joguina, realitzat per de Joan Mallarach a principis dels noranta; així com altra documentació (bàsicament imatges) relacionada amb aquest aparell, que ja forma part de la història de la nostra cultura audiovisual.

Les Tres Bessones i el cinema

La distribució d'aquest DVD sobre el Cine NIC es farà exclusivament a través de La revista de Les Tres Bessones, editada per Cromosoma Edicions, en el seu número del mes de maig. El DVD anirà encartat amb aquesta revista, que tindrà un tiratge d'uns 18.000 exemplars, amb un cost total de DVD més revista de 4,90 euros. Coincidint amb aquest número especial, titulat Llums, càmera i acció!, les seves protagonistes, Les Tres Bessones, descobriran el món del setè art als lectors. Per exemple, visitaran el Museu del Cinema i donaran a conèixer la Col·lecció Tomàs Mallol; i més endavant la Bruixa Avorrida les convidarà a fer un tomb per la història del cinema. També, entre altres propostes, el taller de manualitats permet a qualsevol que ho vulgui construir un zoòtrop.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.