El Museu de Badalona tanca portes per encetar una remodelació integral

L'equipament no obrirà al públic fins a mitjan de setembre i ho farà amb una planta baixa renovada

L'aspecte de la nova planta baixa del Museu de Badalona no tindrà res a veure amb el que ha tingut fins ara. Els més destacat serà la desaparició de l'exposició permanent de peces arqueològiques, que s'instal·larà a la zona del decumanus, a un espai cinc vegades superior al del vestíbul del museu, el que permetrà mostrar les peces més significatives de la col·lecció local, com ara la Venus de Badalona i les restes dels enterraments trobats a la vil·la romana de Can Peixau, però també altres peces que fins ara no s'havien pogut exhibir de manera permanent per falta d'espai i algunes noves troballes com ara les que van aflorar en l'excavació feta a l'Illa Central arran de les obres del metro. L'objectiu del trasllat és –segons Joan Mayné, director del museu– oferir als visitants un vestíbul diàfan «com el que tenen els grans museus del país, amb espai per rebre grans grups de visitants».

La resta d'elements d'aquest vestíbul es reubicaran. El taulell de recepció i venda d'entrades se situarà a l'extrem oposat a la porta d'accés. Al costat del taulell hi haurà els torns automàtics d'accés al jaciment arqueològic i les consignes perquè els visitants hi puguin deixar les bosses. Al llarg de la paret exterior de vidre, on fins ara hi havia les restes funeràries de Can Peixau, s'ubicarà la botiga, que oferirà publicacions i reproduccions de peces arqueològiques badalonines. El que havia estat fins ara l'accés a les termes romanes desapareix i també ho fa l'escala que sortia des del costat del taulell de recepció i anava al primer pis. Els dos ascensors de l'equipament quedaran a peu de planta i faran que tot l'equipament, inclòs el jaciment del subsòl, sigui totalment accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Els treballs inclouran el canvi de paviment, de sistema de climatització i de les instal·lacions elèctriques. També està prevista la construcció d'un altell a la banda del taulell de recepció, que servirà de magatzem de publicacions i productes.

Les termes, a final d'any

La previsió és que les obres puguin estan enllestides a mitjan de setembre, quan s'ha d'inaugurar l'exposició de les obres seleccionades del premi Menarini de pintura. Durant els primers mesos de reobertura, la planta baixa del museu servirà per donar accés a la sala d'exposicions i també a altres serveis del museu com ara l'arxiu històric, que romandrà tancat mentre durin les obres. La inauguració del nou espai arqueològic del decumanus, que dóna continuïtat a les restes de les termes amb l'espai del subsòl de la plaça de Font i Cussó i permet observar la trama d'alguns dels carrers de Baetulo, no es durà a terme fins a final d'any.

Pensant en l'any vinent

Tot i que l'edifici queda tancat al públic, el Museu de Badalona continua la seva activitat i ja prepara algunes de les activitats previstes per després de la reobertura i d'altres més properes en el temps com ara les Nits d'Estiu. En aquest sentit, el director del museu ha avançat que es tornarà a repetir amb tota probabilitat el format de vistes nocturnes guiades a la fàbrica de l'Anís del Mono amb un concert a la fresca. A més, durant tot aquest temps els visitants podran accedir a la resta de jaciments arqueològics museïtzats de la Badalona romana: el Jardí de Quint Licini, la Casa dels Dofins i el Conducte d'Aigües.

L'èxit de la darrera edició de la Magna Celebratio, que va aplegar prop d'unes 20.000 persones durant els dies 23, 24 i 25 de maig, fa que Joan Mayné pensi en la propera edició. Els fets que gairebé la meitat de visitants fossin de fora de Badalona i que es tracti d'un públic majoritàriament familiar fan que el director del museu es plantegi la possibilitat de fer créixer les activitats destinades als més petits i els espais d'acollida per a les persones que vénen a passar el dia i volen quedar-se a menjar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.