Combat a Can Puig de la Bellacasa

Un article de recerca descriu per primer cop una batalla del 1812 a Banyoles

L'atac el va fer el Regiment de Sant Ferran, sota les ordres del coronel Manuel Llauder, comandant de la secció tercera del 1er Exèrcit de Catalunya. Segons la reconstrucció dels esdeveniments que fa Rustullet –a partir d'un escrit del general Luis Lacy, que l'investigador va localitzar a l'Archivo Histórico Nacional– la matinada del 21 de novembre els espanyols van ocupar els accessos a Banyoles per les carreteres de Girona, Figueres i Besalú i van començar a situar la tropa a prop de Can Puig de la Bellacasa, anomenat aleshores fort Beurmann, en honor a l'enginyer francès que havia dirigit les obres per fortificar la masia.

En detectar l'enemic, els ocupants del quarter –uns 200 homes, segons els càlculs de Llauder– van començar a disparar. Hi va haver un llarg intercanvi de trets, durant els quals els atacants van aconseguir apropar-se molt a la casa. Després van tenir el suport de dos canons, una circumstància que va animar el coronel Llauder a convidar els francesos a rendir-se. Lluny de claudicar, els ocupants van repel·lir l'atac, van ferir lleugerament Llauder i greument un capità. L'intercanvi de foc es va allargar fins ben bé a la matinada de l'endemà, però al cap d'unes hores els espanyols es van retirar cap a Mieres. El fort Beurmann –can Puig de la Bellacasa– és des de fa uns anys la seu del Consell Comarcal, que és l'ens editor de la revista El Pla de l'Estany. A la façana encara es conserven forats dels impactes de bales.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.