Cultura

L'IEC fixa en un 55% els catalans que utilitzen el català com llengua habitual

A principis del segle XX al voltant del 70-80% dels catalans utilitzaven el català com a llengua habitual

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha fixat el percentatge dels catalans que s'expressen habitualment en català al voltant del 50-55%, durant la celebració d'un simposi internacional que reuneix aquests dies a Barcelona més de 120 experts que analitzen l'evolució del català durant el segle XX.
El coordinador del simposi -organitzat en el marc del centenari de l'IEC-, Francesc Vallverdú, ha destacat que aquest percentatge del 50-55% va ser superior a principi del segle XX, quan al voltant del 70-80% dels catalans utilitzaven el català com a llengua habitual.

Vallverdú ha explicat que la xifra augmenta fins al 60% si es considera quin percentatge sap parlar català, encara que no l'usi habitualment, i en tot cas ha considerat que una xifra d'ús habitual al voltant del 50% és "bona".

El coordinador del simposi ha comentat com a punt positiu que "els catalanoparlants transmeten la seva llengua" i ha fixat en un 11% la xifra de població catalana que parlava castellà amb els seus pares però en canvi amb els seus fills ho fa en català.

Vallverdú ha relacionat la disminució dels parlants en català des de l'inici del segle XX amb la immigració, i ha assenyalat que actualment hi ha una "situació demogràfica complicada per al català", si bé ha constata un "progrés constant de presència pública" que ha portat al català en convertir-se en una "llengua de ple ús".

El responsable del simposi ha fixat com a punts negres per a la llengua catalana la dictadura de Primo de Rivera i la de Franco, si bé ha distingit entre les dues i ha assenyalat que la dictadura franquista "va ser el cop més dur en la història del català".

En l'apartat dels reptes, Vallverdú ha assenyalat la nova immigració i un món cada vegada més globalitzat com els principals problemes per al futur del català.

Per superar-los, ha assegurat que la solució passa per una Catalunya que "disposi plenament de les possibilitats d'acollir a la nova immigració".

Vallverdú ha posat de relleu les "contradiccions" de la globalització, després d'explicar que el català és el vintè idioma més utilitzat a la xarxa.

Respecte a les acusacions abocades des d'alguns sectors pel que fa a la imposició del català a les escoles en detriment del castellà, Vallverdú ha assenyalat que és "mentida", i que només poden procedir de "gent que té una concepció d'un estat-nació monolingüe", ja que "és el català el que necessita ajuda".
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.