Cultura

Mor Rafael Abella, cronista català de la història d'Espanya

L'escriptor Rafael Abella va morir aquest dimarts als 91 anys a Barcelona, on va néixer i va desenvolupar durant els últims 40 anys la seva passió per explicar la microhistòria espanyola, com ara la vida quotidiana des de la Guerra Civil fins als anys 90, a la qual acabava d'aportar Los años del No-Do, escrita amb Gabriel Cardona.

Abella, els funerals pel qual es faran aquest dijous a Barcelona i el 8 de gener a Madrid segons l'esquela que publica avui La Vanguardia, es va dedicar fins als anys 70 a la seva professió de químic, però el 1973 va publicar La vida cotidiana durante la Guerra Civil, centrada a l'Espanya franquista. El 1975 va publicar un altre volum sobre el mateix tema, però del bàndol republicà.

A les dues obres l'autor reflexionava sobre l'efecte que les accions polítiques van tenir sobre el poble, sempre des d'un propòsit d'equanimitat, perquè, com ell sempre va sostenir, "les vivències històriques, ponderadament relatades, són un antídot per a la reiteració dels errors".

El mes de novembre passat va publicar Los años del No-Do (Destino), dedicat a aquells "documentals" que es projectaven obligatòriament en tots els cines abans de la pel·lícula dels quals qualsevol persona més gran de 30 anys que hagi nascut a Espanya té memòria.

Les famílies nombroses, el Sis-cents, l'arribada de les sueques, el iot Astor, Eurovisió, els 25 Años de Paz, el casament del rei Joan Carles i Sofia i els Beatles amb barrets cordovesos són només alguns dels itineraris que proposa el llibre, un "món sencer a l'abast de tots els espanyols".

Abella va publicar el seu tercer assaig històric, Lo que el siglo XX nos ha dado, el 1976, el mateix any en què va editar Julio de 1936.

El 1978 va publicar Por el imperio hacia Dios, una crònica en què es traça amb tècniques impressionistes l'ambient dels anys 1939 al 1953 amb especial èmfasi en els anys quaranta.

Un any més tard va escriure De la Semana Trágica al 20-N, en què analitzava els canvis produïts en els períodes compresos entre la Setmana Tràgica i la Guerra Civil d'una banda, i de l'altra des de la Guerra Civil fins a la proclamació del llavors príncep d'Espanya com a futur rei.

El 1985 va publicar un altre dels assajos dedicats a l'estudi del franquisme i la seva repercussió sobre la societat espanyola sota el títol de La vida cotidiana en España durante el régimen de Franco.

Deu anys després va presentar un nou capítol de la seva obra La vida cotidiana en régimen de Franco, dedicat a mostrar "les transformacions esdevingudes en la vida dels espanyols durant el franquisme".

Autor també de Lances de honor i Piratas del Nuevo Mundo, va ser un dels escriptors del volum col·lectiu La Guerra de España. 1936-1939, coordinat per l'historiador Edward Malefakis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.