cultura

cultura

La nova Biblioteca Central serà realitat per fi al 2015

Amb 18.000 m2 i un cost de 37 milions serà la més gran de l'Estat espanyol

La construcció obrirà un corredor de la Ciutadella al mar

La ministra de Cultura va presentar ahir el projecte

Han hagut de passar vuit anys i mig perquè la Biblioteca Central de Barcelona tingui un projecte definitiu. La troballa de les restes arqueològiques de la ciutat de 1714 al subsòl del Mercat del Born (que n'era la ubicació original) va trastocar la construcció de l'equipament i va generar un polèmic debat que es va resoldre amb la preservació de les restes i el canvi d'emplaçament de la biblioteca. La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, va ser ahir a Barcelona per presentar la nova proposta, que es manté al barri de la Ribera. El pressupost, a càrrec del ministeri, és de 37,4 milions d'euros. Durant el 2011 es preveu fer uns enderrocs previs. Les obres començaran al 2012 i s'acabaran en tres anys, al 2015. L'adjudicació definitiva es va fer el passat 21 de juny a l'UTE formada per les empreses Nitidus Arquitectes i Serveis d'Arquitectura Betarq, liderats per Josep M. Miró.

Amb 18.000 m² serà la biblioteca més gran de l'Estat espanyol. L'edifici es situarà en paral·lel a l'estació de França, en el corredor entre l'Arc de Triomf i el mar, on ja hi ha altres centres institucionals i culturals. Els tècnics han dibuixat un edifici en tres grans blocs decreixents, situant el més petit a tocar de l'avinguda del Marquès de l'Argentera. Longitudinalment, a banda de la integració en el barri del Born i el passeig Picasso, el projecte preveu adequar-se també al futur creixement del parc de la Ciutadella fins al mar. Així, hi haurà entrada directa a la biblioteca des del propi parc. L'edifici es podrà travessar per sota i tindrà diferents accessos; el més important serà a la part posterior, on hi haurà una zona porxada, i una sala d'actes des d'on es podran veure les restes arqueològiques del Baluard del Migdia. Diversos punts del centre permetran també vistes privilegiades de l'Estació de França.

L'edifici generarà una xarxa d'itineraris amb el campus de la Universitat Pompeu Fabra, a l'altra banda del parc, però també interactuarà amb la part final de l'Estació de França, i edificis com el de Gas Natural, l'Hospital del Mar o el Parc de Recerca Biomèdica. Segons els arquitectes, la llum natural serà bàsica en una construcció que consideren que tindrà una “alta eficiència energètica”. Bona part dels espais seran flexibles perquè es puguin canviar els usos fàcilment en funció de la franja horària. La nova biblioteca es construirà en un solar cedit per l'Ajuntament de Barcelona, i serà gestionada per la Generalitat, com passa amb les de Girona, Tarragona i Lleida.

LA FRASE

Fins i tot si algun dia desapareixen els llibres impresos seguiran fent falta les biblioteques
Ángeles González-Sinde
MINISTRA DE CULTURA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.