cultura

‘El gran dia de Girona' ja es pot veure després de 70 anys

El conseller de Cultura va inaugurar la instal·lació permanent del quadre a l'edifici de la Generalitat a Girona

Del pintor realista Ramón Martí Alsina, és una de les obres més destacades de l'art català del segle XIX

La inauguració de la instal·lació definitiva del quadre El gran dia de Girona, de Ramon Martí Alsina, a l'Auditori Josep Irla de l'edifici de la Generalitat, va fer que ahir fos una gran jornada per a Girona i per a tot Catalunya. Aquesta va ser la frase més repetida pels representants de les diferents institucions que van intervenir en l'acte inaugural de l'exposició.

El conseller de Cultura, Joan Manel Tresserras, va destacar que el fet que, després d'un llarg procés, l'obra per excel·lència d'Alsina s'exhibeixi finalment a Girona és el resultat reeixit d'una tasca col·lectiva, feta amb exhaustivitat. Tresserras va subratllar que aquest és un molt bon exemple de la feina abnegada i constant que duen a terme molts professionals catalans amb resultats substancials. I va reconèixer que, tot i que el d'ahir era un acte “desmesurat”, de tant en tant calia fer-ne per donar visibilitat a la tasca que realitza el govern català en matèria cultural.

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va afirmar que era un goig i una satisfacció que l'obra hagi arribat a Girona, al seu emplaçament definitiu. Amb tot, Pagans va indicar que, si bé entre els historiadors hi ha un cert debat sobre la transcendència del dia que commemora el quadre –el 19 de setembre de 1809–, tothom va estar d'acord que el d'ahir era un gran dia per a la història de Catalunya i un grandíssim dia per a Girona.

La comissària de l'exposició, Lluïsa Faxedas, va explicar l'interès d'Alsina per l'esdeveniment que va pintar, adduint que l'artista havia participat del republicanisme català i que en El gran dia de Girona havia volgut reflectir la lluita i la resistència del poble opressor contra l'invasor.

El delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, va fer referència a l'enriquiment artístic i cultural que representa per a Girona tenir aquest quadre i el president de Caixa Girona, Manel Serra, va expressar la satisfacció pel paper que l'entitat financera havia jugat en la recuperació del quadre. La subdirectora del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Cristina Mendoza, va voler reconèixer públicament la bona tasca feta per l'equip de restauradors i a més el temps rècord que havia emprat: un any. Va assegurar que, amb la restauració i l'exposició de l'obra, el MNAC aprovava una assignatura que tenia pendent des de feia 70 anys.

Aquesta exposició és un acte de reconeixement i de justícia a Ramon Martí Alsina, que va ser un mestre de mestres
Josep M. Trullén
director del museu d'art de Girona
Alsina, que mai no va donar per acabat el quadre ni el va exposar, mai no hauria imaginat que l'obra acabaria aquí
Maria Lluïsa Faxedas
comissària de l'exposició al museu d'art de girona
Podem veure l'obra com si mai ningú no hagués passat la mà ni per la part frontal del quadre ni tampoc pel seu revers
Cristina Mendoza
subdirectora del museu nacional d'art de catalunya (MNAC)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.