Cultura

Roben un camió amb obres de Tàpies, Picasso i Chillida a Madrid

Transportava 22 quadres de famosos artistes assegurats en 2,5 milions i altres obres no assegurades

Segons consta en la denúncia de l'empresa de transports les claus del camió robat “estaven a la guantera, en un lloc accessible”

Un camió ple d'obres d'art que va ser robat el passat dissabte a la localitat madrilenya de Getafe contenia un total de 22 quadres d'importants pintors i escultors contemporanis valorats i assegurats en 2,5 milions, i també diverses obres més no assegurades procedents de Colònia (Alemanya).

Així ho ha assenyalat David Fernández Braso, responsable de la galeria d'art Juan Gris, una de les que anaven a rebre una de les obres de Chillida.

La majoria de les escultures, quadres i dibuixos assegurats, almenys una desena, eren de Chillida, i la resta eren d'artistes tan importants com Picasso, Botero, Tàpies i Julio González.

Fernández Braso s'ha mostrat “molt preocupat, trasbalsat i indignat” pel que ha passat.

Les obres havien de ser retornades per la galeria Stephan Röpke de Colònia (Alemanya), lloc on van estar exposades durant un mes i des d'on van partir la setmana passada per ser retornades als seus llocs originals a Espanya.

Concretament, ha lamentat que els han robat “obres molt especials”, entre les quals es troba un dels seus ‘Lurra', valorat en 200.000 euros, i un ‘Òxid' de paper enquitranat, que podien arribar a valer en el mercat 60.000 euros.

“A les nostres galeries, amb 40 anys d'existència , mai ens ha passat alguna cosa semblant. Però en aquesta època tan dolenta algunes galeries no asseguren les obres, el que és una barbaritat perquè mai passa res fins que passa “, ha indicat el propietari de la galeria Juan Gris, en referència a les obres no assegurades.

Les claus a la guantera

El robatori va tenir lloc a les 13 hores de dissabte en una nau industrial situada al carrer Destresa de Getafe, al polígon industrial de les Oliveres.

Allà descansava des de divendres 26 de novembre el camió provinent de la galeria alemanya que portava les obres de Chillida i les altres que havia anat recollint pel camí.

Tres encaputxats van rebentar una de les portes de la nau.

Encara que van saltar les alarmes i els sistemes de seguretat es van activar, els lladres van ser molt ràpids, van entrar al camió i van marxar del lloc immediatament, abans que arribés una patrulla de seguretat de la comissaria de la Policia Nacional de Getafe, una escena que ha pogut ser gravada per les càmeres de seguretat del recinte.

Els agents van contactar amb el propietari del magatzem, que aviat va trobar a faltar un dels camions, que ha estat recuperat buit aquest dimarts.

De moment, la Prefectura de Policia de Madrid no ha confirmat si hi ha hagut detencions relacionades amb el robatori.

Ara, les investigacions se centren en el camió. Segons ha explicat el propietari de la galeria Juan Gris, la casa de transports Crisòstom Transports, en la seva denúncia, ha assenyalat que les claus del camió robat “estaven a la guantera, en un lloc accessible”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.