cultura

Raimon: “La llengua en què m'expresse ha molestat i molesta encara”

El cantautor de Xàtiva ha sigut investit doctor Honoris Causa per la Universitat d'Alacant

Critica l'inexistent ús institucional del català

El cantautor Raimon ha destacat en el seu discurs d'investidura com a doctor Honoris Causa per la Universitat d'Alacant, la seua fidelitat amb la llengua “com afirmació de vida i exercici d'un dret humà individual i col·lectiu”. L'autor d'Al vent, ha repassat la seua trajectòria vital i professional destacant al final de la intervenció, que el seu desig de llibertats i lluita van ser anteriors a la decisió de dedicar-se a la música. “La llengua en què m'expresse és combatuda per moltes autoritats elegides democràticament, ha molestat i molesta encara”, ha advertit Raimon. El cantautor ha assegurat que la gent que sap que “valencià i català són la mateixa llengua, com sap que el castellà i l'espanyol són també una sola llengua, fomenten la confusió negant-se a reconèixer el que és obvi”. El valencià ha revelat que sovint li han ofert canviar al castellà o l'anglès, però que sempre ha preferit mantenir-se fidel.

Raimon també ha fet broma sobre el fet que potser, és l'artista de l'Estat que més ha cantat en universitats i esglésies, ja que els seus recitals sovint eren censurats o no tenien permís. “No crec que siga aquest el motiu de la concessió del doctorat de la mateixa manera que no espere que em facen cardenal perquè vaig cantar en moltes sagristies”, ha assegurat entre rialles.

Preguntat sobre la situació de la llengua al País Valencià, en la roda de premsa anterior al reconeixement acadèmic, Raimon ha dit que té una percepció contradictòria, perquè “mai havia hagut tanta gent que sàpiga escriure i parlar en valencià”, però ha lamentat el “feble i de vegades inexistent“ ús institucional que se'n fa, indicant que molts dirigent no empren el valencià en les seues intervencions.

“Rellotge d'emocions”

Aquest mes de febrer, Raimon publica nou disc després de deu anys de silenci. El cantautor ha revelat que li costa parlar sobre les cançons perquè “són difícils d'explicar”, però ha indicat que Rellotge d'emocions respon “al pas del temps a través de les emocions col·lectives o individuals”. Sobre les presentacions en directe de l'àlbum, Raimon ha avançat que farà el pròxim 18 de febrer una presentació a Madrid i després tres dies a Barcelona, al Teatre Tívoli, els dies 18, 19 i 20 de març. Preguntat sobre possibles concerts al País Valencià ha assegurat que encara està tot en l'aire i no té dates tancades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.