Cultura

Montserrat Caballé, investida doctora ‘honoris causa'

La Universitat de Barcelona ha distingit la soprano per la seva trajectòria internacional

El padrí de la cerimònia ha estat el catedràtic d'història de la música Xosé Aviñoa

La soprano catalana més internacional, Montserrat Caballé, ha estat investida doctora honoris causa per la Universitat de Barcelona, en un acte celebrat al paranimf del seu edifici històric.

Caballé ha rebut entre llàgrimes d'emoció el birret llorejat, l'anell, uns guants blancs i l'abraçada del rector de la universitat, Dídac Ramírez.

La distinció reconeix la seva trajectòria professional com a cantant lírica “que l'ha convertida en un dels personatges de més rellevància de la història de la interpretació operística universal de la nostra cultura lírica”, segons ha exposat el catedràtic d'història de la música i padrí de la cerimònia, Xosé Aviñoa.

Després de les intervencions d'Aviñoa, d'un membre del consell de covern de la UB i de Dídac Ramírez, Montserrat Caballé ha pres la paraula. En la seva intervenció, la soprano ha defugit parlar de la seva trajectòria musical i ha pronunciat un al·legat a favor dels drets humans, la solidaritat i l'ajuda als necessitats. També ha recordat emocionada que no va poder estudiar a la universitat perquè la seva família no comptava amb els recursos suficients i que va ser becada per diferents institucions i famílies acomodades catalanes.

La soprano ha estat investida fins a sis vegades com a doctora honoris causa per diverses universitats estatals i internacionals. En aquest cas, el suggeriment del nomenament va venir de la mà dels Amics del Liceu, que el van traslladar al departament d'història de l'art de la Facultat de Geografia i Història.

Caballé s'ha convertit així en la sisena “artista de prestigi” nomenada honoris causa des de la democràcia, després de Frederic Mompou, Victòria dels Àngels, Josep Carreras, Ricardo Muti i Jordi Savall.

Per cloure l'acte, tots els presents han entonat el Gaudeamus igitur, l'himne universitari per excel·lència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.