cultura

Tarragona

Cultura

El Baixeras més polifacètic

Tarragona recorda la figura de l'escriptor, advocat i polític, entre d'altres facetes, en la presentació del primer volum de l'obra completa

Un reconeixement a l'escriptor, al polític i al tarragoní. La presentació del primer volum de l'obra completa de Josep Anton Baixeras es va convertir ahir en un homenatge a les múltiples facetes d'un nom que va ser clau per a l'esfera cultural i social tarragonina des de la postguerra fins a la seva mort, l'agost del 2008. En aquesta primera part d'una col·lecció de vuit llibres que, editats per Cossetània, repassaran la trajectòria literària de Baixeras, l'interès se centra en la seva narrativa breu, el gènere amb el qual es va donar a conèixer. “La represa de la narrativa catalana durant la postguerra a Tarragona es va fer de la mà del seu primer llibre de contes”, va recordar l'escriptora Lourdes Malgrat, encarregada del pròleg d'aquest primer volum i membre del col·lectiu Gent del Llamp, al qual pertanyia Baixeras, i que ha estat l'impulsor del projecte amb el suport de l'Ajuntament i la Diputació. Tant els relats de la primera obra de Baixeras, Perquè sí, com els recopilats en altres tres publicacions (Perquè no, Calipso i Contes menestrals) es troben ara recopilats i catalogats en el volum presentat ahir a la sala de plens, i que permet descobrir la diversitat estilística, de temes i de gèneres que va practicar l'autor tarragoní.

En totes les obres, a més, es pot resseguir un dels trets personals que en va destacar ahir el vicepresident de la Diputació i exregidor de Cultura, Albert Vallvé, “un finíssim sentit de l'humor”, que, a través de la ironia, marca la seva obra literària, tal com va destacar la mateixa Malgrat.

La vessant com a traductor de Baixeras també va fer-se present ahir gràcies a una promesa feta pública durant l'acte per la tinenta d'alcalde de Cultura, Carme Crespo, que es va comprometre a organitzar, abans que es completi el darrer volum de l'obra completa, una representació de l'Egmont de Goethe, traduïda al català per Baixeras, acompanyada de la música homònima de Beethoven, tal com l'escriptor desitjava.

Baixeras, que per la seva obra literària va guanyar el premi Víctor Català i va ser finalista del premi Sant Jordi, va destacar també per la seva tasca com a advocat i com a polític, una vessant que li va permetre accedir al càrrec de senador i al de primer tinent d'alcalde durant el primer mandat de la democràcia a Tarragona. Va ser nomenat també fill predilecte de la ciutat i investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.