Mor Pere Català Roca, fotògraf, historiador i impulsor del projecte del museu casteller

Va néixer el 1923 a Valls i era fill del conegut fotògraf publicitari Pere Català Pic

Pere Català Roca, germà del desaparegut Francesc Català Roca, fotògraf reconegut internacionalment, serà enterrat al cementiri de Collserola, demà dijous, a les dotze del migdia. La ciutat de Valls rebia ahir amb tristesa la notícia de la mort de l'únic supervivent d'una nissaga de fotògrafs originària de la capital de l'Alt Camp i encapçalada pel progenitor Pere Català i Pic, fotògraf publicitari i industrial que el 1931, juntament amb tota la família, es va traslladar a Barcelona.

El que va ser premi de fotografia Ciutat de Barcelona 1955, era considerat un personatge polifacètic amb un paper especialment destacat com a fotògraf i historiador, i també havia defensat especialment el fet casteller durant la dècada dels anys cinquanta. En una època en què aquest fenomen no suscitava passions, Pere Català Roca va aconseguir fixar-hi la memòria històrica. Així, l'any 1949 va fer una de les primeres exposicions sobre el fet casteller: Visión histórica de los Xiquets . A més, també va dirigir i redactar l'obra en dos volums Món casteller.

Creu de Sant Jordi l'any 1985, i Ciutadà Honorari de l'Alguer –l'illa de parla catalana amb què Pere Català Roca sempre havia mantingut una relació constant–, aquest retratista entusiasta de l'excursionisme, estava considerat com «la flama del retrobament de Catalunya amb l'Alguer», com destacava ahir Jordi París, director del Museu de Valls, que afegia: «Era un home defensor de la catalanitat sobretot en l'àmbit cultural, i va fer país cada dia i en cada moment.» El premi d'Actuació Cívica que la Fundació Jaume I li va atorgar l'any 2000 per la seva intensa activitat com a historiador, etnògraf, lingüista, editor i divulgador de la cultura catalana, resumeix molt bé la seva trajectòria, en què va explorar diferents facetes. Tot i no ser periodista, havia col·laborat amb mitjans de comunicació com el Diario de Barcelona , amb el qual el 1962 va començar una secció titulada Dentro del área lingüística catalana . I com que també li interessava la història es va endinsar en la investigació i divulgació dels castells arquitectònics de Catalunya. El seu recorregut per tots aquest monuments va culminar amb la publicació d' Els castells catalans (1967-1979) en sis volums i que igual que Món casteller va sortir a la llum amb el segell Rafael Dalmau Editors, l'empresa de la seva muller, Carme Dalmau, amb la qual es va casar el 1961 i va tenir dos fills. Pere Català Roca deixa un llegat fotogràfic i documental considerable en el qual destaquen diferents estudis temàtics amb aportacions històriques d'interès, i les importants donacions del seu arxiu que va fer per al futur museu casteller, que ja no podrà veure fet realitat.