cultura

reus

llengua

250 professionals de la llengua compartiran experiències al Convit

El 2n Congrés de Serveis Lingüístics dels Territoris de Parla Catalana tindrà lloc a Reus els dies 24 i 25 de març i se centrarà en l'empresa i la immigració

La llengua i la immigració i la llengua i l'empresa seran els dos grans debats del Convit, el 2n Congrés de Serveis Lingüístics dels Territoris de Parla Catalana, que es desenvoluparà al Teatre Bartrina de Reus els dies 24 i 25 de març. La trobada aplegarà 250 professionals que treballen en la correcció, la traducció, la dinamització i l'ensenyament de català als adults i que volen compartir les seves experiències.

En el congrés participaran especialistes com Andreu Domingo, subdirector del Centre d'Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep M. Canyelles, promotor del think tank Responsabilitat Global; Josep Bertran, coordinador de comunicació de Repsol; i Luis Collado, director de Google Books i Google News a Espanya i Portugal. A més, el Convit pretén donar un paper essencial a la representació de tots els pobles de parla catalana amb la taula rodona Llengua, immigració i empresa als territoris de llengua catalana i amb la presentació d'experiències de serveis lingüístics de qualsevol punt del domini lingüístic. Per poder fer més visible el màxim nombre possible d'experiències “el congrés aposta per la presentació de pòsters en lloc de les comunicacions habituals en un congrés d'aquest tipus”, va explicar ahir la regidora de Política Lingüística, Empar Pont. El comitè organitzador ha triat vint pòsters, quatre dels quals corresponen a projectes del Camp de Tarragona. El reusenc Josep Murgades, catedràtic de filologia catalana a la Universitat de Barcelona, pronunciarà la lletra final del congrés.

Amb l'organització de la trobada, Reus pren el relleu de l'Ajuntament de Girona, que el 2009 va impulsar el primer Convit, un nom que rememora l'esperit de la Lletra de convit que Antoni M. Alcover va adreçar, l'any 1900, a tots els amics de la llengua catalana que volguessin col·laborar en la confecció del Diccionari català-valencià-balear. El pressupost d'organització del congrés de Reus és de 30.000 euros, la meitat del de Girona a causa de la crisi econòmica.

El Convit premia trajectòries

En el marc del congrés es convoquen els Premis Convit en dues categories: premi a la trajectòria de promoció de la llengua catalana entre la societat i premi a una iniciativa concreta de promoció de la llengua i cultura catalanes. Els reusencs Ramon Amigó i M. Teresa Piquer, el tortosí Joan Beltran i el tarragoní Enric Garriga són alguns dels finalistes dels premis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.