cultura

Neix l'estrambotisme

Pasqual Maragall beneeix el projecte ‘Stram-Privata', a través del qual l'artista gironí Quim Hereu completarà “l'obra més gran mai pintada a Catalunya”

‘L'estrambòtic naixement de Venus' és l'obra central d'aquest projecte artístic
i benèfic

Talment com una primera pedra de les moltes que devia haver col·locat per inaugurar grans obres urbanístiques o arquitectòniques, l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall va realitzar la primera pinzellada, la simbòlica, d'una obra singular i única com el mateix títol anuncia, L'estrambòtic naixement de Venus, i que des d'ahir comença a prendre forma en una nau industrial situada a Banyoles. Es tracta d'una obra de mides colossals (12x6 metres) que, un cop finalitzada, esdevindrà “l'oli sobre lli més gran mai pintat a Catalunya”, en paraules dels seus promotors (per tenir una referència, El gran dia de Girona, de Ramon Martí Alsina, considerada la més gran, fa 11x5 m). El seu autor és el pintor gironí Quim Hereu, que després d'una trajectòria prèvia complirà el seu somni de veure transcendir a un nivell molt més mediàtic el corrent que abandera: l'estrambotisme.

A banda d'aquest primer element estrambòtic com és la mida, en l'ambiciós projecte Stram-Privata cal sumar-hi tres parts més. Per una banda, una col·lecció de 10 pintures a l'oli sobre llenç (de 3,4x2 metres), que mostren una visió –estrambòtica, és clar– del pintor sobre deu ciutats del món. Per l'altra, una pel·lícula documental realitzada per la productora Picnic, que té com a guió l'enregistrament del complex procés d'aquesta gran pintura central. I en tercer lloc, la realització de dues obres make in progress, en què hi ha prevista la participació de personalitats de relleu i que va més enllà del vessant artístic per esdevenir solidari.

I és que, malgrat que la passió mou l'art, un projecte d'aquestes característiques no seria possible si no fos també pel suport d'amics, entitats, associacions i marques comercials com les que s'ha aconseguit engrescar. A més del suport de la marca tèxtil Privata, tres són les fundacions de caràcter benèfic que beneeixen el projecte: Aasara, Gra d'Arròs i la Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l'Alzheimer.

Així mateix, l'equip de Stram-Privata i els patrocinadors que hi col·laboren tenen previst exposar el conjunt del projecte a Barcelona, Madrid i les ciutats europees que s'hi mostrin interessades, a partir del 2012. Des d'ahir la previsió és que Quim Hereu tardi uns 14 mesos a completar-la, a un ritme d'unes 15 hores diàries, segons va remarcar el mateix artista. Tot sigui per veure realitzat el seu “somni estrambòtic”.

Què és l'estrambotisme?

Tal com ha declarat Hereu, l'estrambotisme és el moviment artístic nascut a l'Empordà, de la mà del pintor Joan Fuster, de 94 anys, i que ell ha heretat amb el seu beneplàcit. A grans trets consisteix en l'art d'alterar i modificar les propietats i les formes inherents dels objectes que intervenen en l'obra, sempre amb un control absolut de la raó. Concretament, en aquesta variant estrambòtica del mite de Venus que Hereu que està concebent, “tan carregada de carnalitat i sexualitat”, no faltaran elements característics de la seva obra com són les vaques rellotge, els cargols i les persones sense cap. Com deixen entreveure els primers esbossos i com va confirmar l'artista, com a principal element geogràfic, “amb connotacions fàl·liques”, ha previst situar el Cavall Bernat de Platja d'Aro en una posició determinant del quadre, just al costat de Venus.

LA XIFRA

12 x 6
són els metres
del colossal llenç de què Quim Hereu disposa per executar ‘L'estrambòtic naixement de Venus'
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.