cultura

badalona

Joan Argenté cedeix a la ciutat el seu fons artístic i cultural

El poeta i advocat signa emocionat el conveni i es declara “content” que el seu llegat es quedi a Badalona

Els documents i obres d'art es dipositaran al Museu de Badalona, que es farà càrrec de conservar-los

El poeta i advocat badaloní Joan Argenté, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2006, ha cedit a la ciutat el seu fons cultural i artístic perquè se'n faci una conservació i difusió adequades i estigui a l'abast dels investigadors que el vulguin consultar. El llegat inclou prop d'una quarantena de pintures de diversos artistes, alguns d'ells badalonins, com ara Josep Villaubí i Gerard Sala; un fons bibliogràfic amb un centenar de volums, uns quants dedicats pels mateixos autors; distincions que ha rebut al llarg de la seva trajectòria, entre les quals destaca la Creu de Sant Jordi; la seva obra poètica, parers personals, reculls de premsa i correspondència, a més del mobiliari del seu despatx: una taula, una màquina d'escriure i un telèfon.

El llegat d'Argenté anirà a parar al Museu de Badalona, que s'encarregarà de preservar-lo. De fet, una part d'aquest material ja està dipositada al museu. Es tracta dels documents que van formar part de l'exposició Joan Argenté. L'home i el personatge, que va organitzar el desembre passat l'Espai Betúlia en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana.

De moment, a casa

Agustí Pons, representant de la família del poeta, ha explicat durant l'acte de signatura del conveni de cessió que la idea de donar a la ciutat aquest fons va sorgir durant el procés de preparació de la mostra i de selecció dels papers que n'havien de formar part. “Un cop acabada la mostra ens va semblar que aquests papers estarien millor si els cedíem a la ciutat”. La resta d'objectes personals, quadres i llibres, es mantindran a la casa on va néixer i on ha viscut gairebé sempre Joan Argenté, al carrer de Sant Isidre. Tot i que a hores d'ara viu en una residència, encara passa pel seu domicili cada setmana i hi rep algunes visites.

Argenté, que va viure amb emoció l'acte de signatura, es va declarar “content de deixar a Badalona el que més m'estimo”. Entre el públic assistent a l'acte hi havia alguns dels seus amics, com ara l'advocat Jordi Ballesteros, el poeta i assagista Valentí Soler i Albert Ibáñez, comissari de la mostra Joan Argenté. L'home i el personatge, així com Isabel Graña, responsable de l'Espai Betúlia.

El director del Museu de Badalona, Joan Mayné, va agrair la donació, mentre que el regidor de Cultura i Patrimoni en funcions, Mateu Chalmeta, va destacar “l'esperit de compromís d'Argenté” i hi va afegir que la cessió del seu fons és un gest “que honora la ciutat de Badalona i que dóna fe de la seva vinculació permanent amb la ciutat”.

L'Espai Betúlia edita un catàleg sobre l'autor

L'Espai Betúlia, el centre de la lletra i la paraula de Badalona, va acollir la mostra sobre Joan Argenté entre el desembre de l'any passat i el febrer d'aquest. Fruit de la mostra, s'ha editat un catàleg que porta el mateix nom que l'exposició: Joan Argenté. L'home i el personatge, a càrrec d'Albert Ibáñez, el comissari de la mostra. Es tracta del primer volum que edita l'Espai Betúlia, dintre de la col·lecció Lletres de Betúlia. D'aquesta manera enceta una nova col·lecció local de divulgació sobre personalitats del món de la paraula i les lletres que han tingut, o tenen, una relació amb la ciutat de Badalona. La monografia fa un repàs de la vida i la trajectòria literària de Joan Argenté: la seva obra poètica, les traduccions, els reconeixements rebuts al llarg de la seva vida i la seva vinculació amb la ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.