cultura

vilanova i la geltrú

El Museu Balaguer exposa 37 obres inèdites d'Armand Cardona

presentació La mostra exhibirà a partir de demà a la tarda un conjunt de 37 quadres del pintor que no s'havien mostrat en públic fins ara dates Les obres, pintades entre el 1951 i el 1974, es podran veure fins al 25 de setembre

Cardona Torrandell. Trajectòries. El llegat Cardona-Zarzoso és el lema de l'exposició que el Museu Víctor Balaguer de Vilanova inaugurarà demà a dos quarts de vuit del vespre. La mostra està integrada per 37 obres del pintor Armand Cardona Torrandell que el museu va rebre en llegat pòstum l'estiu del 2008 i que es presenten per primera vegada al públic. Els quadres eren propietat d'Emília Zarzoso Salvat, vídua de Bartomeu Cardona Torrandell, germà de l'artista, fet que explica que el llegat s'hagi catalogat amb la designació de Cardona-Zarzoso.

Les obres són els treballs realitzats per Armand Cardona entre els anys 1951 i 1974, en els quals es troben representats alguns testimonis dels cicles més importants de la seva trajectòria artística. Entre d'altres, hi ha petits olis sobre taula, imatges de gats, barques, testes o universos, com també algunes peces remarcables com la Djamila Boupacha (inspirada en l'obra de Simone de Beauvoir i Gisèle Halimi Djamila Boupacha. Proceso a la tortura), per la qual l'autor sentia una especial estimació.

La mostra està produïda íntegrament pel Museu Víctor Balaguer i es podrà visitar fins al 25 de setembre. Al seu entorn s'han organitzat diverses activitats complementàries, com ara el taller Els gats del Cardona, adreçat als nens i nenes dels casals d'estiu, i visites comentades per al públic en general. Anteriorment a la donació, el museu tenia en el seu fons un conjunt d'obres de Cardona que havien arribat a la institució per vies molt diverses. Algunes procedien de la col·lecció d'art contemporani que va arribar a la pinacoteca l'any 1960, procedents de l'antic Museu d'Art Contemporani de Barcelona. Altres, que formaven part del dipòsit de la col·lecció de Salvador Riera, hi van ingressar l'any 1996 a través de la Generalitat.

El conjunt es va completar l'any 1968 amb les donacions que va fer el mateix Cardona.

Un artista que va plasmar el drama humà

Armand Cardona (Barcelona, 1928-Vilanova i la Geltrú, 1995) va començar la seva activitat artística a finals dels anys cinquanta i va culminar en la dècada dels 60 i 70. Les seves teles són el reflex del drama humà; en els seus quadres predomina un tema real, desdibuixat, envoltat de rugositats i ritmes, amb formes curvilínies i el·líptiques, colors vius, i sempre latent la seva personal denúncia. Les tècniques emprades són molt variades i en una mateixa obra n'hi conviuen més d'una: olis, acrílics, aquarel·les, làtex, aiguada, o tinta xina sobre diferents suports. Cardona va ser un artista autodidacta, experimentador, lector infatigable i home d'una gran cultura. La seva formació en solitari va convertir-lo en un autèntic humanista i això li va servir de base per desenvolupar un univers plàstic irrepetible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.