cultura

‘Swing 'a tot drap en un Talgo

Susana Sheiman furga en els racons més amagats del ‘great american songbook' per al seu debut com a solista

La cantant s'ha fet acompanyar del trio d'Ignasi Terraza, amb qui dimecres actua al Jamboree

Swing appeal és una fita del jazz a l'Estat espanyol, i Susana Sheiman, la millor de les vocalistes actuals d'aquesta escena. No ho afirma un qualsevol, sinó el savi Alfredo Papo, que fa més de mig segle va dirigir el Hot Club i el festival de jazz de Barcelona i que de jazz, per tant, n'ha escoltat un milió de vegades més que la majoria dels mortals. Swing appeal, amb una foto de portada feta al Museu del Ferrocarril de Vilanova que no desentonaria entre les pàgines de llibres com ara Jazz life i Jazz covers, suposa el primer disc com a solista de la madrilenya Susana Sheiman, que des del seu aterratge a Barcelona l'any 2004 s'ha convertit en un dels secrets més ben guardats dels clubs de la ciutat. El pianista Ignasi Terraza, que perspicaçment l'ha fitxada pel seu segell –Swit Records– i, en el disc, l'acompanya amb el seu trio, tampoc no li escatima elogis: “La Susana té una veu molt potent i negre, amb un gran vibrato.” “Quan va arribar de Madrid, recordo que Dani Alonso [director de la Barcelona Jazz Orquestra, que té Terraza i Sheiman entre els seus integrants] em va dir: ‘Ignasi, fa poc que, per Barcelona, hi corre una cantant que no hauries de trigar a conèixer'”, explica el mateix Terraza.

No van trigar a conèixer-se, en efecte, ni tampoc a tocar plegats, però sí que han deixat passar més de sis anys per gravar el primer disc. “Fins ara no m'havia adonat que fos el moment”, confessa Sheiman. “Només treballo amb músics amb els quals m'ho puc passar bé tocant, però també dinant, i l'Ignasi i el seu trio [Esteve Pi a la bateria i Georgios Antoniou al contrabaix] són sens dubte d'aquesta classe”, hi afegeix. Segons la cantant, li han permès fer el que sentimentalment necessitava, que bàsicament “era deixar constància en un disc un seguit de sentiments acumulats des de la infància”. En aquest sentit, gravar temes com ara PS I love you [Mercer i Jenckins] i Don't ever leave me [Kern i Hammerstein] “era una necessitat gairebé vital”.

Swing appeal es nodreix d'una dotzena de cançons del great american songbook que, amb l'única excepció, segurament, d'It don't mean a thing (if it ain't got that swing), de Duke Ellington, no han estat excessivament sobreexposades. “Hi ha temes de Cole Porter i de Rogers i Hart, però no són els seus hits que ha fet coincidir el projecte amb la publicació d'un disc gravat l'any passat en directe a Bangkok”, explica Terraza. “Són melodies que ens agradaven molt i que ens permetien buscar gran varietat de climes i estils”, sosté. “T'exigeixen concentració, entrega i, evidentment, tenint en compte les grandíssimes veus que les han cantades, un gran compromís”, hi afegeix Sheiman. “Hi ha qui critica els estàndards, però són perfectes per veure clarament quines són amb exactitud les aportacions més rellevants del músic que els interpreta”, rebla Terraza.

El disc, que es completa amb la contribució puntual de Jesse Davis al saxo, Damon Brown a la trompeta i Òscar Alonso a les congues, es presentarà dimecres que ve al Jamboree de Barcelona, tot i que el viatge amb Talgo de Sheiman i el trio d'Ignasi Terraza té pinta de ser de llarg recorregut. “A un pianista li demano, sobretot, que em dugui a llocs on poder créixer, i això, amb l'Ignasi, pots estar convençuda que això es produirà”, afirma la cantant. “M'ha obert portes que em permeten explorar diverses possibilitats en un mateix tema, la qual cosa és un dels millors regals que se li pot fer a una cantant”, conclou Sheiman. “Quan els músics toquem, tenim seient a la primera fila dels concerts i, si no en gaudeixes, és realment difícil que algú altre a la sala en pugui gaudir”, explica Terraza. “Quan toco amb la Susana, per tant, busco que frueixi”, sentencia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.