cultura

El MNAC queda sense la sala Torres-García

Els néts del pintor no han prorrogat el préstec de 14 obres, acordat fa un any

Els néts de Joaquim Torres-García han decidit endur-se les 14 obres del geni constructivista que fa un any van dipositar al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). L'acord era per un any i no han volgut prorrogar-lo. Des del museu s'han fet gestions amb els hereus, Alejandra, Aurelio i Claudio, per renovar el contracte. La resposta ha estat negativa i ja s'ha començat a desmuntar la sala Torres-García, on lluïa el conjunt integrat per nou pintures i cinc construccions en fusta. A principi d'octubre, la sala quedarà buida del tot.

Segons fonts del museu, els familiars del pintor han al·legat que necessiten les obres per desplegar un cicle d'exposicions en diferents museus d'Europa. Tot i que és habitual que es prorroguin els dipòsits temporals d'obres, en el cas de Torres-García els responsables del MNAC ja intuïen des del primer moment que seria més complicat. De fet, no es va arribar a signar un conveni de dipòsit corrent, sinó un contracte de préstec que feia previsible un ràpid retorn de les obres als propietaris.

Perdre aquestes obres deixa un buit important al museu, ja per si mancat de peces de les avantguardes. I és que el conjunt era significatiu perquè donava una visió completa de la trajectòria de l'artista uruguaiocatalà. En clau positiva, el MNAC no queda orfe del tot de Torres-García. Als seus fons hi ha onze obres que duen la seva signatura, la majoria de les quals creades a Catalunya i representatives de la seva etapa noucentista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.