cultura

Aquella nevada del 8 de març

Garcia Cornellà guanya el Muntaner amb un llibre inspirat per aquells fets

Dolors Garcia Cornellà va néixer al carrer Migdia de Girona el 1956, però ja fa 27 anys que viu a Vilobí d'Onyar. L'escriptora era a la seva casa de Vilobí quan va caure la gran nevada del 8 de març del 2010. “Ens vam passar vuit dies sense llum i això dóna per molt: jo vaig aprofitar per començar a gestar aquesta novel·la, sense ordinador i sense absolutament res, mentre les línies telefòniques s'anaven tallant i ens quedàvem aïllats.” El resultat d'aquell enclaustrament sobtat va ser S'acosta un front fred que deixarà neu a cotes baixes, la novel·la amb què ahir va guanyar el premi Ramon Muntaner de literatura juvenil, dotat amb 7.500 euros. Estrella Polar publicarà la novel·la a final de novembre. Com va recordar ella mateixa, Dolors Garcia Cornellà va iniciar la seva prolífica trajectòria literària ara fa 26 anys amb un altre premi gironí, el Casero, que va guanyar amb el primer llibre que va escriure, Albert.

Una masia de la Selva

La trama de S'acosta un front fred... es desenvolupa, justament, en una nit de nevada, i en un poble de la Selva. “És un poble inventat, però hi ha algunes referències reals com ara l'institut de Santa Coloma de Farners”, va explicar l'autora. L'escenari principal de la història és una masia, en què es van viure episodis molt traumàtics durant la guerra i la postguerra. Durant la nit de la nevada, tota una sèrie de personatges van anar a parar a la masia per protegir-se: els nois i noies d'un autobús escolar, una prostituta de carretera, una jove amb un nadó... “Aquella nit s'acaba formant a la casa com un univers ple de sentiments i emocions.”

Com es pot comprovar, la història no sembla concebuda expressament per a un públic juvenil, i l'escriptora ho confirma: “És cert que jo estic molt centrada en la literatura infantil i juvenil, però és sobretot una qüestió d'etiquetes. En aquest cas, m'he posat sobretot en la pell dels joves de l'autobús, però la història no té límits d'edat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.