cultura

Joan Maragall rep al seu saló

La visió de Joan Maragall burgès i patrici quedarà qüestionada a partir del muntatge Maragall a casa, una dramatúrgia confeccionada amb material de l'autor, ordida per Josep Maria Jaumà, dirigida per Dolors Vilarasau i interpretada per Jep Barceló. Cada dilluns i dimarts, des d'avui, aquest insòlit Maragall rebrà una quarantena d'espectadors (10 euros) al saló de la casa-arxiu Joan Maragall (Alfons XII, 79, a tocar de la plaça Molina). El Maragall que traspua és el que es pot construir a partir dels seus escrits, desencisats per moments amb la política arran de la Setmana Tràgica, per altres melancòlic i panteista. També es mostra pròxim, divertit i desenfadat, com ho expressa la correspondència. Jaumà considera que va sent hora de mostrar un Maragall pròxim, baixar-lo del pedestal. Vilarasau insisteix que fent-lo humà era l'única manera de traslladar-lo al llenguatge teatral amb interès. L'espectacle es complementa amb la música de Joan Alavedra que il·lustra amb sons cada passatge de Maragall a casa.

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Dolors Lamarca, aclareix que aquesta peça no es tracta de cap visita guiada, si no d'una teatralització del personatge. La presentació incitarà, això sí, a voler fer una visita a la resta de l'estança i probablement a consultar material que hi ha a la casa-arxiu. La primera planta, que van cedir els hereus de Maragall a l'Ajuntament i aquest ho va traspassar a la Generalitat, forma part del conjunt de la Biblioteca de Catalunya, comenta Vilarasau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.