cultura

Sobre com van néixer les escoles

Un estudi sobre l'ensenyament a Mataró durant la primera meitat del segle XIX i sobre la gènesi i el desenvolupament del sistema educatiu a la ciutat es va endur ahir per unanimitat el premi Iluro 2011, el guardó degà dels premis d'història de Catalunya i instituït per Caixa Laietana. L'autora de l'obra, la mestra i pedagoga Montserrat Gurrera, va explicar que l'objectiu del treball era analitzar com la capital del Maresme va passar de tenir una xarxa escolar gairebé inexistent a una altra de molt complexa en una conjuntura de grans canvis, sobretot socials, que van afectar molt directament aquest àmbit. “Una feina que es va fer amb l'esforç i l'ajut de molta gent, des de les congregacions religioses, les institucions ciutadanes o el mateix Ajuntament”, va apuntar la guanyadora. La monografia, centrada en l'ensenyament i l'escolarització, contribueix, segons el jurat del premi, que va qualificar-la d'“extraordinària”, a omplir un buit en el camp de la historiografia local del segle XIX.

Abans de lliurar el prestigiós guardó, dotat amb 9.000 euros, el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, va ser l'encarregat de pronunciar la conferència que habitualment acompanya la proclamació del veredicte i que va versar sobre la cacera de bruixes al país durant els segles XVI i XVII. L'Iluro, que es va instituir l'any 1959 i l'any 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria, ha esdevingut una via expressiva fonamental de la investigació històrica de Mataró i el Maresme. De fet, el president del jurat, Antoni Pladevall, va destacar que, després de 53 convocatòries, la comarca pot presumir de ser la més estudiada no només de Catalunya sinó també de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.