cultura

L'arquitectura de seny, a Venècia

Jordi Badia i Fèlix Arranz mostraran la senzillesa de l'arquitectura jove catalana a la biennal del sector

L'arquitectura de factura senzilla, respectuosa amb l'entorn, i que s'allunya del formalisme i la frivolitat, és el tret definitori de molts estudis d'arquitectura joves catalans. Així ho han captat, i a més s'hi senten identificats, els arquitectes Jordi Badia i Fèlix Arranz, flamants guanyadors del concurs per comissariar la representació de Catalunya i Balears a la pròxima Biennal d'Arquitectura de Venècia, que obrirà les portes a final d'agost.

Aquest serà el primer cop que Catalunya i les Illes, a través de l'Institut Ramon Llull, tindran pavelló propi dins dels Eventi Colateralli d'aquesta biennal, que en les últimes edicions ha anat guanyant ressò i prestigi. No arriba a l'anomenada de la centenària Biennal d'Art (en la qual Catalunya ha participat en les dues últimes edicions), però es tracta d'un aparador extraordinari per a l'arquitectura mundial.

En aquest aparador privilegiat Badia i Arranz presentaran vuit projectes construïts (encara per concretar) de sengles joves estudis catalans i balears, que han apostat per “una manera de fer que és nova però que lliga amb la tradició de l'arquitectura catalana de sempre”, diu Badia. “Hi ha un respecte per l'entorn, amb materials del lloc i que en treuen el màxim partit possible partint d'una modèstia”, assegura. I tot això sense que aquesta senzillesa signifiqui una falta de sofisticació tècnica, afegeix Fèlix Arranz.

El projecte porta per títol Vogadors, que és vist pels seus autors com una metàfora de qui avança, però mirant cap enrere, cap a la tradició. En aquest sentit, els autors anomenen arquitectes com Josep-Lluís Sert o Josep Antoni Coderch com a antecedents de la tendència.

D'altra banda, el Ramon Llull ha decidit canviar l'ubicació del pavelló català (fins ara en un imponent antic magatzem de sal al barri del Zattere) i acostar-lo als Giardini i l'Arsenale, on tenen lloc les exposicions centrals dels certamen. El Llull ja ha llogat un antic magatzem d'embarcacions, situat en el camí entre l'Arsenale i els Giardini.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.