cultura

Girona perd l'Etnival

Després de set edicions obrint els estius a Girona, l'Etnival deixarà de fer-se per manca de suport econòmic tant d'Unnim com de les institucions públiques

L'organització no descarta tornar a muntar l'Etnival a Girona o en una altra localitat gironina

L'Etnival s'ha acabat. El motiu? La crisi, que tot ho fa malbé. “El nostre principal patrocinador i coorganitzador, Unnim, s'ha retirat de l'organització del festival per la seva situació actual. Després de la fusió de caixes i d'haver passat a ser un banc, Unnim ha reduït les activitats de la seva obra social, sobretot pel que fa a cultura. Primer ens van dir que baixarien la seva aportació a l'Etnival en un tant per cent força elevat, però posteriorment se'n van desvincular”, afirma el director de l'Etnival, Germán Quimasó. “També hem intentat buscar el suport de les institucions públiques, com ara l'Ajuntament de Girona i la Diputació, perquè aquest és un festival gratuït i que cobreix una franja de públic que, a les comarques gironines, només està atesa en part per algunes festes majors. Tot han estat bones paraules, però ningú no té diners. Fins i tot ens vam reunir amb la Generalitat, conscients que no tenia gaire sentit, perquè el govern català només dóna ajuts a projectes que ja tenen altres fonts de finançament”, afegeix Quimasó, que ja havia començat a treballar en la vuitena edició de l'Etnival, prevista com sempre pels volts de la revetlla de Sant Joan. “Teníem ja la línia artística marcada i uns quants artistes mirats.” De moment, però, aquí s'acaba la història de l'Etnival.

Buscant alternatives

Germán Quimasó creu que aquest festival gratuït que congregava milers de persones al parc de les Ribes del Ter, podria tornar-hi més endavant, si la situació millora. “Aquesta possibilitat queda oberta perquè, tot i que per a nosaltres ha estat molt dolorós aquest final per a un festival que ja estava consolidat, no ens hem emprenyat amb ningú i, entre cometes, podríem dir que entenem per què ha passat el que ha passat.”

Tot i ser perfectament conscient que aquest no és el millor moment per als ajuntaments, Quimasó diu que continuen buscant una possible alternativa a Girona per fer el festival en una altra localitat, si és possible sense sortir de la demarcació, “ja que la marca Etnival s'ha identificat sempre amb les comarques gironines”.

Convertit ja en un referent de les músiques del món i dels mestissatges sonors, l'Unnim Etnival, que va néixer com el Caixa Sabadell Etnival, ha portat a Girona, durant els últims set anys, noms tan importants com ara Lila Downs, Molotov, Diego el Cigala, Toumani Diabaté, Carlinhos Brown, Kiko Veneno, Trio Mocotó, Sargento Garcia, Muchachito Bombo Infierno, Jarabe de Palo, Orishas, Raimundo Amador, Los Delinqüentes, The New York Jazz Ska Ensemble, Amparanoia, Gertrudis i un llarg etcètera d'artistes provinents d'arreu del món. Excepte alguns concerts puntuals de pagament, pràcticament totes les actuacions han estat gratuïtes i han reunit un públic molt ampli i variat, durant tres dies de festival a l'aire lliure que es convertien en una gran revetlla. “La nostra gran satisfacció és poder haver portat a Girona tota una sèrie d'artistes que, molt probablement, no hi haurien actuat mai sense l'Etnival”, remarca Germán Quimasó.

LA XIFRA

300.000
euros
és el pressupost aproximat de l'Etnival, pel qual van arribar a passar 28.000 persones en una edició, segons càlculs de l'organització.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.