cultura

Trenta anys i continua

La Llibreria Catalana de Perpinyà assegura el relleu amb Joana Serra

“Vivim un ‘boom' de les seccions bilingües a les escoles i es demanen més llibres en català”

La mítica Llibreria Catalana de Perpinyà estrena llibretera: es tracta de Joana Serra, una jove filòloga perpinyanesa que reemplaça Joan Miquel Touron, vinculat a l'establiment des dels seus inicis fa trenta anys. “Feia dos anys que Touron buscava un relleu i jo estava buscant feina en el món de llibre, així que l'equació va quadrar”, explica Serra.

Centre de referència per al món catalanista rossellonès (durant anys va ser l'únic lloc on es podien comprar llibres en català), la Llibreria Catalana mantindrà el seu esperit reforçant l'oferta del llibre en català, així com també la discografia d'arreu dels PPCC. “Tenim un fons de llibres en català editats a la Catalunya Nord, llibres en francès relacionats amb el nostre territori i també les actualitats literàries catalanes en general.”

Amb tot, Serra vol aportar una “nota personal” a l'establiment i el seu objectiu és desenvolupar la secció d'infantil i juvenil. “Estem vivint un boom de les seccions bilingües de les escoles de primària i la demanda de llibres en català ha augmentat”, comenta.

L'establiment, de 50 metres quadrats, manté la seva fesomia, però la llibretera pretén “airejar” la botiga i donar-li un aire més actual i renovat. Situada a la plaça Joan Payrà, 7 (a dues passes de la plaça Catalunya, on està ubicada la FNAC), la Llibreria Catalana té el seu origen en un llibrebús que va comprar el Grup Cultural de Joventut Catalana (GCJC) l'any 1981. Davant la necessitat de tenir un lloc fix, un any després es va obrir una primera llibreria al Centre Cultural Català de Perpinyà, que poc després es traslladaria a la plaça dels Peluts. Finalment, va trobar un emplaçament fix a la plaça Joan Payrà. Fa uns anys, la seva supervivència estava en perill arran d'una demanda de la propietària, que pretenia multiplicar el lloguer per tres. Finalment, però, es va resoldre.

Joana Serra (Perpinyà, 1985) va cursar la carrera d'Estudis Catalans a la Universitat de Perpinyà i un màster de Sociolingüística. Formada en el si d'una família d'exiliats barcelonins, ha estat molt activa en els cercles catalanistes nord-catalans i està vinculada a diverses associacions culturals com ara Aire Nou de Bao, els Castellers del Riberal i el Casal Jaume I.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.